Anna.bg
Любопитно
18 август 2015

Ден на морските фарове

1 656
0
Ден на морските фаровеНа 18 август се отбелязва Световният ден на морските фарове. За първи път празникът е организиран в Шотландия през 1994 г. Сега над 450 фарове в 50 страни по света подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята на морските фарове за безопасността на корабоплаването през вековете.

Фаровете са кули, които се строят обикновено на брега на издадени в морето носове и обозначават морските пътища с помощта на силна светлина. Всеки фар има свой специфичен светлинен сигнал. Те сигнализират за опасни области от сушата, скали на неочаквани места и помагат на корабите да влязат безпрепятствено в пристанищата.

С напредъка на навигационната техника фаровете остават на заден план, като в момента работещите фарове по света са не повече от 1500 и представляват основно туристическа атракция.

По българското Черноморско крайбрежие има 7 действащи фара, а най-старият от тях е този край Шабла. Съоръжението е високо 32 метра. Предполага се, че на това място е имало фар още по времето на Римската империя. В Поморие е имало античен фар, съществувал преди 2000 години.

Най-известен в античността и вероятно най-голям като съоръжение е бил Александрийският фар, който е едно от Седемте чудеса на античния свят. Построен е през 3 век преди новата ера в египетския град Александрия, за да могат корабите благополучно да преминат край рифовете в залива на града. През нощта сигналът бил огън, а денем – стълб дим. Това е първият в историята фар, който действа близо 1000 години, но през 796 г. от н.е. е почти разрушен от земетресение. Дошлите по-късно в Египет араби се опитват да го възстановят, и през 14 век височината на фара е около 30 метра. В края на 15 век султан Кайт бей издига на мястото на фара крепост, която съществува и днес.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.