Anna.bg
Мъжът до мен
14 август 2015

Боят ли се мъжете от силните жени

2 111
0
Боят ли се мъжете от силните жениБоят ли се мъжете от силните жени. Много трудно е в 21-вия век да наречем жените слабия пол: за последните 100 години дамите не само настигнаха силния пол, но и го задминаха – поне що се отнася до въпросите за успешна кариера, заплата и образование. Жените имат право да избират и да бъдат избирани, в някои страни служат и в армията наравно с мъжете, а и т.нар. „неженски“ професии вече са в миналото. Според една световна статистика през 2025 г. в САЩ – а с времето и в много други страни, жените ще станат онези, които основно издържат семейството.
За жените обаче и тяхната сила има някои митове, на които и днес се робува. За какво точно иде реч?

Мит първи: Силната жена е „мъж в рокля“
На фона на прогресивните промени се наблюдава – в световен мащаб, любопитна тенденция: съвременните жени се боят да бъдат силни. Количеството тренинги и книги за това как „да се върне женствеността“ и отново жените да се научат да бъдат слаби, за да не отблъснат мъжете, днес растат в геометрична прогресия. Освен това определението „силна жена“ звучи не като комплимент, а по-скоро като диагноза, която предвещава нелека съдба, самота и неудачи в личния живот. Ще опитаме да разберем кои жени действително трябва да бъдат наричани силни, какви са последиците за една жена, която е „натоварена“ с излишна образованост и успешност и истина ли е, че мъжете се боят от силните жени.
На практика: „Желязната лейди“, студената „кучка“, която гледа на мъжа отвисоко, тъй като е свикнала всичко да постига сама, такъв не много привлекателен образ неизменно възниква в нашите представи при споменаване на термина „силна жена“. Всъщност от близък поглед се открива нерядко парадокс: под бронята на властно чудовище се крие просто една нещастна жена, която вечер плаче от самота. В същото време слабите жени – иде реч за „прелестни глупачки“ блондинки от анекдотите, лекомислени, импулсивни, незнаещи какво искат от живота, лишени от практичност и свръхемоционалност – в крайна сметка не привличат често мъжете, освен ако не става дума за някакъв ярък мимолетен роман. За продължителни, дълбоки отношения, както сочи статистиката, мъжете избират обикновено умни спътници (това качество неизменно се оказва на първо място), добри, здравомислещи и емоционално зрели жени, т.е. именно силните жени. Изводът: силата на жената не е в нейната слабост, а по-скоро в мъдростта и умението да бъда и силна, и женствено крехка в зависимост от обстоятелствата.

Мит втори: Мъжете се влюбват по-рядко в успешни жени
На практика: Вашите шансове да завоювате мъжкото сърце въобще не зависят от това каква длъжност заемате и колко заработвате. Да, отказвайки взаимност на една жена, мъжете често се обосновават с нейното интелектуално превъзходство, по-високия социален статус, кариерните й достижения – всичко това обаче не е нищо повече от лукавство. „За мен ти си прекалена умна и успешна“ – това е лъжа от същата категория, от която е и „Не си виновна ти, вината е в мен“. Нещата са много по-прости: вие или се харесвате на мъжа, или не. Той или е увлечен по вас, или не. Мъжете със здрава самооценка ценят у жената и интелекта, и кариерните амбиции, и образованието, но с една важна уговорка: всичко изброено не е повече от отличен бонус, но не ключов параметър, определящ женската привлекателност. С други думи, никой няма да се влюби във вашата диплома, познанието на три езика и виртуозно владеене на ексел. В същото време обаче ако той е истински влюбен във вас, искрено ще се гордее с вашите постижения и таланти и ще се фука каква умница има до себе си.

Мит трети: Жена, която заработва повече от мъжа, е нещастна в брака
Според психолозите съвременните мъже в по-голямата си част съвсем спокойно се отнасят към това, че спътницата им заработва повече от тях, а жените също не се вълнуват много от този факт и не опитват заради него да хванат кормилото на семейния живот. При това в доста по-голяма степен от финансовите въпроси жената се вълнува от нивото на амбиции на възлюбения: мъжът в очите на съвременната жена въобще не е длъжен да е Рокфелер, но трябва да си поставя цели и непременно да има мечти.

Мит четвърти: Редом до силната жена мъжът се чувства ненужен
На практика: От една страна, съвременният мъж действително има по-малки шансове да се чувства глава на семейството, финансов стълб и защитник – неговата половинка вече умее и да заработва повече, и да забива гвоздеи, и да върши мъжките работи у дома. И въпреки това мит е, че мъжът се чувства ненужен. По принцип мъжът се чувства ненужен не защото редом до него е силна жена, а защото жената се опитва да му демонстрира своята независимост и неговата безполезност. Работата е, че ако се фукаме с кариерните си успехи, по-високата заплата и умението да завиваме винтчета с отвертка, ние всеки път нанасяме удар по мъжкото самолюбие – при това ударът е много болезнен. За да не се чувства мъжът ненужен, просто е необходимо да не се нагърбвате да правите всичко сама, а да търсите помощта му – дори да знаете, че ще се справите и без нея...
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.