Anna.bg
Психология
09 август 2015

10 модела на поведение, заради които може да съжаляваме

2 092
0
10 модела на поведение, заради които може да съжалявамеВсички ние грешим в поведението си, но може би в момента даже не ни идва наум, че това са грешки. След десетина година ще се обърнем назад и ще съжалим, че сме ги допускали.

Не разрешавайте думите „Бих искала…”, „Ако само можеше…” да се настанят във вашия езиков запас и в мислите ви. Вместо това нека мислим колко много можем да постигнем, да си казваме „мога”, „мечтая и постигам”! Но ето най-честите житейски грешки, заради които може да съжалявате някой ден.

Маска, за да впечатлим другите
Ако непрекъснато показвате на света не истинското си лице, а някаква маска, то някой ден под нея няма да остане нищо от собствената ви същност. Защото всеки път, когато се концентрирате върху това как другите ви възприемат, или какви искат да ви видят хората, вие постепенно пренебрегвате себе си.
Не се страхувайте, че ще ви осъждат – вие знаете какви сте и кое е добро за вас. Не е необходимо да бъдем идеални, за да впечатляваме и вдъхновяваме хората. Нека се впечатляват и вдъхновяват от това, как се справяте с недостатъците си.

Другите създават собствените ни мечти
Най-трудното в живота е да разберем кои сме и да бъдем щастливи такива, каквито сме. Много важно е да успеем да сме верни на своите цели и мечти. Наоколо има хора, които не са съгласни? Прекрасно – това означава, че вие отстоявате своята гледна точка и вървите по своя път. Понякога вършите неща, които остават неразбрани за другите, но ако те наистина ви доставят удоволствие и радост за вас и близките ви – значи постъпвате правилно.

Приятелство с негативно настроени хора
Не позволявайте на хората с негативна настройка да ви прехвърлят своето отношение към света. Не им давайте да ви влияят. Казано образно – ако не им дадете оръжие в ръцете, няма как да натиснат спусъка. Ако помните, че е въпрос на избор да общувате с такива хора, ще освободите сърцето си за други връзки, в които вместо раздразнение ще има съпреживяване, щедрост вместо алчност и търпение вместо непрекъснато мрънкане.
Да сме егоисти
Най-добрият паметник, който можем да си издигнем, е животът ни, осмислен с добри постъпки. Хората, с които сте споделяли вдъхновението и любовта си, ще ви помнят и тогава, когато вече няма да сте на този свят. Гравирайте името си не върху камък, а в сърцата на хората. Това, което сте направили само за себе си, ще си отиде заедно с вас. Ще остане онова добро, което сте направили за другите.

Избягване на промените и израстването
Искате ли да разберете миналото си – вижте условията, в които живеете днес. Ако искате да научите своето бъдеще, обърнете внимание на постъпките, които извършвате днес. Откажете се от старото, за да пуснете в живота си новото, миналото си е отишло и никога няма да се върне. Ако осъзнаете това и направите крачка напред към новото, което ви очаква, ще се настроите за предстоящите успехи.
Спираме, когато стане трудно
Не съществуват провали – само резултати. Даже ако нещата не вървят, както ви се иска, не се отчайвайте и не се предавайте. Извлечете си уроци и вървете напред. В края на краищата, победител е този, който продължава пътя си. Залогът за бъдещата победа са действията, които извършваме много преди решаващата битка. Това е дълъг път, който започва с малки стъпки, решения и действия, които ще ви доведат до триумфа.

Опит да контролираме детайлите
Трябва да се отнасяме с лекота към живота, а не да го стискаме за гушата. Понякога е по-важно да се отпуснем и да живеем без излишни притеснения и прекален контрол. Научете се да релаксирате, преди да натиснете педалите. Вдъхнете дълбоко. Когато мъглата в гората се разнесе и отново виждате ясно дърветата, направете следващата стъпка напред. Не е задължително да знаете посоката, в която трябва да вървите, за да постигнете успех. Дори да не го разбирате сега, животът се подчинява на определен ред. Просто е необходимо време да се подредят нещата и за самите вас.

Не се стремим към това, което наистина заслужаваме
Бъдете достатъчно силни, за да се смирите и да се откажете от ненужното, и достатъчно мъдри, за да чакате това, което наистина заслужавате. Понякога се налага да слезем под собственото си ниво, за да постигнем много повече след това. Понякога е добре да позволим на сълзите да прояснят погледа ни, за да видим откриващите се възможности. Не се задоволявайте с постигнатото.

Непрекъснато чакаме утрешния ден
Мислите си, че имате много време. Но един ден се събуждате и разбирате, че всъщност време няма и няма да успеете да направите всичко онова, към което сте се стремили. В този момент вие или сте получили всичко, което сте искали, или разполагате с дълъг списък оправдания защо не сте го направили.

Леност и нерешителност
Светът не ви е длъжен с нищо. Така че няма смисъл да витаете в облаците – просто действайте. Отговорността за вашия живот е ваша, вие сте важните и отговорните хора. Няма смисъл да седите и да чакате някой друг да свърши вашата работа. Някога – това е сега, а този, който трябва да свърши работата, сте вие.

Нека да обобщим – важно е да се концентрирате върху това да сте самите себе си и да не давате на другите да контролират живота ви. Бъдете добри хора! Това е разковничето – то ще ви донесе истинския успех!
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.