Anna.bg
Психология
08 август 2015

Как и защо да обичаме себе си

1 887
0
Как и защо да обичаме себе сиЛюбопитно изследване е направила д-р Кристин Неф от университета в Тексас. Тя е проучила смисъла на себелюбието и за пореден път е доказала твърдението на учените в тази област: хората, които обичат себе си, живеят по-здрави, по-весели, по-щастливи, по-успешни и умеят да обичат другите.
Ако все още нямате усещането, че обичате себе си, имате шанс да напреднете в тази област, стига да следвате три основни съвета, твърдят психолозите.

Приемете се такава, каквато сте
Обикновено подобен съвет ни се дава по отношение на другите – приеми го такъв, какъвто е. Най-често става дума за брачната половинка. Психолозите обаче казват нещо различно – първо вие трябва да се приемете такава, каквато сте. Т.е. трябва да започнете от себе си. Хората са така устроени, че в повечето случаи не забелязват своите достойнства и се концентрират върху недостатъците си, особено тези, които не могат по никакъв начин да поправят – примерно ниския си ръст. Крайно време е да приемете себе си. У вас навярно има много добри неща, които ви отличават от околните. Ако ви е трудно да го сторите наум, направете си списък с 10 свои достойнства. Направихте ли го? Видяхте ли, че сте хубав човек? Щом е така, значи имате право и на някои недостатъци – не може всичко да е само добро. Като цяло обаче сте нелош човек и списъкът ви го показва. Представете си, че вие не сте жената, която сте, а някоя друга, която не притежава достойнствата, които вие сте записали в списъка и които най-много цените. Колко ужасно щеше да ви е да живеете, нали? Всъщност със себе си ви е провървяло, осъзнайте го!

Повярвайте в себе си
В историята на човечеството няма нито един човек, който да е постигнал някакъв успех, а да не е вярвал, че това ще му се случи, че той е достоен или че е достатъчно добър. Докато вие самата не повярвате в това, че притежавате всичко необходимо за успеха, няма никога да опитате сладостта на победата. Вие гледате тези, които са успели в интересуващата ви област, и ви се струва, че те са по-умни от вас, по-красиви, по-рано са започнали пътя си и най-важното – страхотно им е провървяло. Освен това те, мислите вие, са нямали онези проблеми, които спъват вас. Само да имаха моя кредит (или дете, или дървен крак, или съпруг), щях да ги видя тогава, си мислите вие. Тук е много важно да поспрете и да проумеете една проста истина: проблеми – страшни, които могат да провалят живота, имат абсолютно всички хора по света, в това число и онези, които са постигнали успехи. Единственото, по което те се отличават от вас, е това, че те са решили за себе си, че проблемите няма да им попречат. Те са повярвали в това, че са достойни за успеха. Затова са го и постигнали. Повярвайте в себе си и не търсете опрадвания за своя неуспех. Просто преследвайте победата!

Не се оставяйте по течението в беда
Всеки човек има в живота си моменти, в които особено много не се харесва. Това обикновено се случва, когато в живота се получи рязък спад, а вие не реагирате по най-добрия начин.
Т.е. вие смятате, че ако на вашето място и във вашата ситуация е друг човек, той не би изпаднал в такова отчаяние или истерия и би се държал по-добре. И тук любовта към себе си се отличава от любовта към другите. Някой, когото обичате, вие не бихте оставила да се носи по течението, когато е в беда. Дори той да е виновен за случилото се. Вие може да му се разсърдите, но няма да го оставите, ще го поддържате и ще се постарете да го ободрите. Вие постоянно ще напомняте на този човек, че не е сам, че вие сте до него. Да, сега му е тежко, но скоро ще настъпят по-добри времена за него. Така ще се отнасяте към човек, когото обичате. Вие обаче не си отдавате сама на себе си поддръжка тогава, когато се нуждаете от нея. Не се утешавате и не си вдъхвате кураж.
Сама на себе си не си напомняте, че бедата не е вечна и скоро всичко ще отшуми. Със себе си сте най-строга. Престанете. Бъдете на себе си и приятелка, и родна майка. Поддържайте се. И най-важното – прощавайте си. Да, ние невинаги сме на висота. Но за да вървим напред, е много важно да си прощаваме. Правете го!
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.