Anna.bg
Любопитно
02 август 2015

Умните хора живеят по-дълго

1 940
0
Умните хора живеят по-дългоУмните хора живеят по-дълго, като при това връзката на нивото на интелекта с продължителността на живот в 95 на сто от случаите е въпрос на гени. До този извод са стигнали изследователите от Лондонската школа по икономика и политически науки.

Учените анализирали данните от три изследвания на еднополови близнаци, проведени в САЩ, Швеция и Дания. Във всички тези проучвания били фиксирани интелектът и датата на смъртта – в проучваните двойки близнаци към момента на изследването бил починал поне един.
Изследователите също така сравнили данните на монозиготни (с идентични гени) и дизиготни (имат около 50 на сто общи гени) близнаци, за да разграничат влиянието на гените и въздействието на факторите от околната среда – жилищни условия, образование, хранене в детството.
Какво показали резултатите? В двойката близнаци живее по-дълго този, който е по интелектуално надарен. Най-често това се проявява в двойките неидентични близнаци.

Възможно е гените, които правят човек по-интелектуално способен, да го награждават и с по-здраво тяло, коментира изследователката Розалинда Арден. Възможно е също интелектът и здравето да са чувствителни към генетичните мутации и затова хората с по-малко такива промени да са по-умни и да живеят по-дълго от тези, при които мутациите са повече.

Учените обаче не съветват родителите да се опитат да оценят колко дълго ще живее детето им по резултатите от изпитите, например. Дори и да съществува връзка между интелекта и продължителността на живота, тя не е чак толкова силна.

Всъщност, темата за продължителността на живота и начините да бъде продължен неизменно са във фокуса на вниманието на учените. Някои от тях твърдят, че храненето оказва значително влияние върху този житейски показател. Екип от американски учени смята, че белтъчната диета съкращава живота на тези, които я спазват стриктно. Друг екип американски геронтолози и биолози препоръчва разтоварващи дни като метод да се забави стареенето.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.