Anna.bg
Любопитно
01 август 2015

Защо кафето със захар е по-вкусно

2 212
0
Защо кафето със захар е по-вкусноНе е, защото става по-сладко с 3 бучки захар, както си мислим. Захарта не преодолява горчивия вкус на кафето и чая, а се задейства химична реакция, в резултат на която горчивината от напитката изчезва. До този извод стигнали британски учени от Университета в Йорк. За първи път те проследили как влияе върху вкуса на кафето взаимодействието между захарта, кофеина и водата на молекулярно равнище.

Точно кофеинът е „виновен” за горчивината на чая и кафето. Но когато се добави захар, тя слепя молекулите на кофеина така, че тяхната повърхност намалява и веществото вече не въздейства така силно върху вкусовите рецептори.

„Когато молекулите се обединяват, за вкусовите рецептори е по-трудно да доловят техния вкус”, обяснява авторът на изследването, биологът Сейши Симидзу. „Представете си, че гледате отгоре две монети една върху друга и ви се струва, че е само една. В случая със слепените молекули на кофеина става същото.”

По този начин съединяването на молекулите на кофеина отслабва горчивия вкус. Подобни доказателства свидетелстват, че комплексното проучване на храните и напитките на основата на физичните принципи дава възможност по-добре да разберем какви процеси предизвикват човешките възприятия за вкус.

Засега британските учени не обясняват защо, ако добавим например мед в напитката, ефектът е същият - горчивината изчезва. Вярно, вкусът е по-различен и много хора го предпочитат пред захарта и изкуствените подсладители.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.