Anna.bg
Любопитно
15 юли 2015

Всички на земята сме братовчеди

2 202
0
Всички на земята сме братовчедиВсеки земен жител има 193 хиляди роднини до пето коляно, твърдят британските генетици. Затова не се чудете, ако случайно срещнете някого в градския транспорт или в тълпата по улиците на някой град и той ви се стори странно познат. Учените са установили, че всеки човек има десетки хиляди роднини, за които даже не подозира. Дори в такива мегаполиси като Лондон, с неговото бързо променящо население едва ли не от всички краища на света, обикновеният пътник в автобуса неволно може да се сблъска с някой далечен роднина при всяко четвърто пътуване.

Метрото е мястото, където тези срещи са още по-вероятни. Средно пътникът в метрото на град като британската столица минава край 12 хиляди непознати свои роднини. Даже на круизен лайнер пътешественикът може да срещне до 20 непознати, които да са в някаква далечна родствена връзка с него.

Тези сензационни оценки са резултат от изследване, проведено от компанията AncestryDNA чрез методите на компютърното моделиране. В програмата били отчетени данните за раждаемостта, големината на семействата и генетическото родство през последните 200 години. Така проучването показало, че всеки британски гражданин има 193 хиляди роднини в различна степен – от първи до пети братовчеди. Специалистите изчислили още, че на всяка квадратна миля (2,6 кв. км) във Великобритания има по двама братовчеди или братовчедки.

„Това е направо невероятно, но всеки ден почти всеки от нас контактува с непознат роднина, без даже да подозира, че има с този човек много повече общо от любимия спортен отбор или общия маршрут до работа”, - коментира търговският директор на AncestryDNA Брад Арджиент.

Специалистите в областта на генетиката са убедени, че резултатите от изследването сред британците са напълно приложими и за всички жители на земята.

Това, че всички сме братовчеди, е достатъчно изненадващо. Но ето ви един още по-любопитен факт – руски изследователи са установили, че индианският шаман в един от северноамериканските резервати е не само колега, но и далечен роднина на друг шаман от Алтай. Това подкрепя хипотезата, че прародителите на индианците са тръгнали от Алтай преди повече от 20 хиляди години.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.