Anna.bg
Любопитно
14 юли 2015

Вкусът на победата е наистина сладък

1 468
0
Вкусът на победата е наистина сладък
Учените доказаха, че вкусът на победата действително е сладък. Емоциите, които изпитваме, влияят върху възприемането на вкуса на продуктите много повече, отколкото нашите мисли. До такъв извод са стигнали американските диетолози, които изследвали усещанията на хокейни фенове.
Храната се струвала на запалянковците много по-сладка, когато любимата им команда побеждавала. Това установили по време на изследването учените от Колежа за селско стопанство и естествени науки на Корнелския университет в САЩ. Те си поставили задачата да установят как емоциите, свързани с резултатите от един хокеен мач, въздействат върху възприемането на сладкото, соленото, горчивото, киселото и лютото на фона на личните вкусови предпочитания на феновете. За целта те изследвали 550 хокейни запалянковци – мъже, като всеки ден тествали техните вкусови усещания.

В края на всеки мач на феновете давали сладолед със солен карамел, геврече и лимоново-лаймов шербет. За тези, които обикновено предпочитали първия сладолед, шербетът се оказвал много по-вкусен, когато любимият отбор побеждавал. Така храната, която по принцип не се харесвала на запалянковците, ставала субективно по-вкусна под действието на положителните емоции, предизвикани от победата на отбора.

При това, в случай на загуба на отбора усещането за кисел вкус се усилвало. В същото време победите и пораженията на хокеистите не влияели върху възприемането на соления, горчивия и лютия вкус на запалянковците. Според учените, тяхното изследване показва, че положителните емоционални реакции на всекидневни събития могат да предизвикат по-голяма наслада от иначе непривлекателната храна.

Отрицателните емоции правят нелюбимите продукти още по-отблъскващи, докато възприемането на любимите не се променя. Това може би обяснява защо разстроените хора се стремят „да се утешат”, като хапват любимата (и често вредна за здравето) храна.

Въобще, вкусовите усещания са специално нещо. Пак според изследвания на учени, върху възприятията ни въздействат още музиката и преобладаващият цвят в обстановката на стаята, в която се храним.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.