Anna.bg
Психология
14 юли 2015

Как да събудим доверието към себе си

1 702
0
Как да събудим доверието към себе си
Не случайно психолозите и всички експерти, които имат отношение към съхраняването на психическото здраве, упорито повтарят, че тайната на доброто самочувствие е в доверието към собствената личност.

Често четем съветите: „Повярвайте си!”, „Обичайте себе си!”. Има хора късметлии, на които позитивният поглед към света е присъщ по даденост. Има други, които дълго трябва да бъдат убеждавани, че има защо да се уважават. Има и трети, повечето от нас – които дълбоко в себе си се съмняват, че са най-добрите, но могат да справят с ниската си самооценка със собствени сили. Е, и с малка помощ от приятели… Предлагаме ви една кратка инструкция, която може да проправи пътя към добро самочувствие, към позитивна нагласа и в крайна сметка, към изграждане на спокойната, уравновесена и успешна личност, каквато всъщност сте. Наистина.

1. Простете си грешките. Те също са полезни, защото когато грешим, ние придобиваме жизнен опит. Правейки грешка, извлечете от нея урок за себе си, а след това, колкото може по-бързо, оставете неприятните усещания в миналото. Всеки може да греши – бъдете сред тези, които се учат от това.

2. Бъдете честни със самите себе си. Помнете какви са вашите интереси. Ако искате да бъдете по-уверени, трябва да сте наясно, че доверието не се купува или взима назаем – увереността трябва да се изгражда. Няма да победите ниската си самооценка за един ден, но ако работите над това, със сигурност ще успеете.

3. Здрав дух – в здраво тяло. Това не е клише и просто красива фраза. Ако се чувствате физически здрави и стабилни, психическата ви устойчивост ще расте. Хранете се нормално и умерено здравословно, старайте се да си осигурите достатъчна физическа активност. Изберете физическо занимание, което ви подхожда; занимавайте се вкъщи, разхождайте се в парка и вървете пеша, колкото е възможно повече. Физическите натоварвания винаги са били най-доброто средство да укрепим увереността в себе си.

4. Разрешете си да бъдете щастливи. Трябва да направите всичко, за да се чувствате добре. Погрижете се за физическия си уют и това ще помогне да се появи и душевният комфорт. Спете повече, поглезете се с приятно безделие, организирате правилно работния си режим. Избягвайте стресовите ситуации, доколкото е възможно. Идете на фризьор или при козметичка, променете външния си вид. Ще ви хареса, когато се погледнете в огледалото! Няма жена, която да излезе от салона за красота с лошо настроение.

5. Позволете си това, което сте мечтали. Парите никога не стигат, но отделете малко за някоя симпатична вещ, която сте си харесали. Идете на екскурзията, за която мечтаете отдавна. Ако е много скъпа, изберете друг, кратък, но живописен маршрут. Когато си позволите да получавате това, за което по-рано само сте мечтали, увереността ви ще започне да расте.

6. Избягвайте вечно недоволните хора. Негативното отношение към света се разпространява като вирус и може направо да срине ваша увереност в себе си.

7. Прогонете отрицателните емоции. Желанието за мъст, гневът или ревността са емоциите, които буквално ви дърпат надолу. Ако успеете да ги избягвате, това ще помогне да бъдете по-уверени.

8. Научете се да казвате „не”. Не губете времето си да решавате чуждите проблеми, не позволявайте хората да ви използват. Открийте тънката граница между приятелската подкрепа и желанието на другите да ви употребят за енергиен източник.

9. Помнете – не сте единствените в света, които имат проблеми. Даже кинозвездите и известните спортисти са обременени с трудности, просто не го показват пред всички. Отнасяйте се към проблемите без паника и ще се научите да ги преодолявате все по-уверено. Стъпка по стъпка, вие постепенно ще забравите какво е това ниска самооценка.

10. Позволете си доза полезен егоизъм! Не живейте живота на другите хора, дори на вашите най-близки и любими. Вие трябва да изживеете собствения си живот. Запълнете го с мечти и радост и най-важното – научете се да обичате себе си. Повярвайте, че е истина – тогава и другите ще ви обичат повече!
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.