Anna.bg
Семейно здраве
06 юли 2015

Как да подобрим здравето си с позитивни мисли

4 925
0
Как да подобрим здравето си с позитивни мислиЗа секунда си представете, че сте в кухнята и държите лимон в ръка. Току що сте го извадили от хладилника. Той има здрава жълта кожа, която към краищата е леко зеленее. Стискате лимона с ръка, усещате неговата еластичност, тегло и хлад.
А сега си представете, че го помирисвате. Слагате го на дъската и го разрязвате, помирисвате го отново. Ароматът се усеща много по-силно, нали? Хапнете едно парче, по-голямо, сочно. Какъв е вкусът на лимона, какви са вашите усещания? Ако сте използвали въображението си добре, то устата ви трябва да се е изпълнила със слюнка.

Нека да разберем защо мозъкът реагира по този начин на думите

Всички думи в горните два абзаца повлияха на слюнчените ви жлези. Тези думи не отразяваха какво се случва всъщност, а повлияха на въображението ви. Ред след ред вие съобщавахте на мозъка, че държите в ръка лимон, че го разрязвате, а след това го ядете. Вашият мозък възприе всичко това буквално и даде указание на слюнчените жлези: „Нашият човек яде лимон. Трябва малко да се отмие киселината!” И жлезите се подчиниха.

Мнозина смятат, че думите, които използват, само посочват значението на вещите и събитията. Това е добро, това е лошо, това е истина, а това лъжа, това силно, това слабо. Отчасти е така. Както ние с вас обаче се убедихме от примера със слюноотделянето, думите не само отразяват реалността, но и могат да я създават.

Човешкият мозък не интерпретира намеренията. Той натрупва информация и възприема всичко буквално. Казвате му: „Аз ям лимон” и той веднага задейства съответната реакция.

А сега помислете за думите, които използвате в течение на един ден

- Толкова съм уморен, че не мога да вдигна ръце да направя нещо вкъщи…
- Да направя баланс по сметките си – това е истинско главоболие!
- Колко ми е зле от тази жега навън…
- Днес на работа направо ме изцедиха като лимон!
- Утрепах се да мисля как да се справя с тази ситуация…
- Направо умирам от умора…

Разбира се, когато говорим за „истинско главоболие”, не започва веднага да ни боли главата. Ако кажем това веднъж, главоболието едва ли ще се появи. За нашия организъм е свойствено винаги да бъде в състояние на добро здраве. Но ако човек постоянно, като мантра, повтаря негативното твърдение (даже без да осъзнава това!), то това твърдение става реалност. Мозъкът се подчинява.

Казват, че Учителят Петър Дънов често съветвал последователите си да не използват никога думите: „Ще умра!” Той предупреждавал, че изричайки тези думи, човек задейства програма в мозъка и той се опитва да я изпълни…

Помнете – мозъкът не е добър интерпретатор. Той казва: „Нашият човек моли за главоболие. Ще бъде изпълнено. Главоболието вече е на път.”

Как да почистим ума си и да пуснем в действие положителни програми за живота си?

Първо – да вземем решение да сме максимално съзнателни при избора на думите си. Помнете, с тях ние запускаме в действие мозъка си.

Второ – да използваме метода на доктор Емил Куе, френски психолог и фармацевт. Навремето той разработва психотерапевтична система, основана на самовнушението. За дългите години лекарска практика той излекувал хиляди пациенти, страдащи от различни болести. Но през 1926 г., заедно със смъртта на Куе неговият метод почти изчезнал. Защото бил толкова елементарен, че можел да бъде прилаган самостоятелно от всеки, който пожелае.

Методът на Емил Куе е изграден върху 2 принципа:
1. Човек може да мисли само за едно нещо наведнъж.
2. Когато човек се съсредоточи върху една мисъл, тази мисъл става реалност, защото организмът трансформира тази мисъл в действие.
За да заобиколим навика да мислим негативно и да задействаме положителните процеси в организма си, трябва 20 пъти едно след друго да
произнесем: „Ден след ден и във всичко аз съм все по-добре и по-добре”. Правете това два пъти на ден. Това е методът на д-р Емил Куе!

Трето – да използваме усъвършенстван метод. Известният американски парапсихолог Хосе Силва направил определена адаптация на метода Куе. Той съветвал в състояние на релакс човек да казва: „Ден след ден във всички отношения ми става все по-добре, по-добре и по-добре.” Не е задължително фразата да се повтаря 20 пъти. Достатъчен е и един път, но в състояние, близко до медитацията. Обикновено се намираме в подобно състояние 2 пъти в денонощие – сутрин веднага след събуждане и вечерта, когато заспиваме. Може още да се добави и изречението: „Негативните мисли и негативните изказвания не ми влияят в никакво състояние на ума”.

Използвайте който и да е метод от тази статия и ще усетите как животът ви постепенно ще започне да се изчиства от негативите. Помнете, не съществуват вълшебни таблетки. От веднъж произнесена фраза нищо не се променя. Но ако я повтаряте всеки ден, резултатът несъмнено ще дойде. Проверено е!
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.