Anna.bg
Пътешествия
05 юли 2015

Томас Кук измислил туристическите пътувания като начин за борба с пиянството

1 740
0
Томас Кук измислил туристическите пътувания като начин за борба с пиянствотоКак е изглеждало първото туристическо пътуване и на кого хрумва идеята да организира стотици хора единствено с идеята да хукнат нанякъде заедно за развлечение? Трудно ще повярвате, че това не е някой отегчен от скучното всекидневие лорд или някой археолог с предприемачески дух, решил да поведе своите последователи по стъпките на древни цивилизации. Да не говорим, че първите туристи не са били богати и любопитни да видят свят хора… Но всичко поред.

Томас бил първото дете в семейството, родил се през ноември 1808 г. в Мелбърн, графство Дербишиър, а така го нарекли в чест на дядо му по майчина линия. Баща му починал, когато момчето било само на три години и майка му се омъжила повторно. На 10 години Томас започнал първата си работа – помощник на един градинар със заплата 6 пенса за седмица. На 14 години станал чирак в дърводелска работилница и 5 години усвоявал този занаят. През февруари 1826 г. Томас Кук станал проповедник, пътувал много из околията да разпространява религиозна литература, като от време на време продължавал да изкарва пари и като дърводелец. Публикувал няколко брошури на тема баптизмът и трезвеността, а през 1828 г. станал баптистки свещеник. В рамките на движението за трезвеност кой организирал няколко събрания и антиалкохолни шествия, като постепенно това се превърнало в негова основна мисия.

И така, на 5 юли 1841 г. 33-годишният баптистки проповедник и активен борец с убийственото по него време пиянство в Англия решил да организира първото в света туристическо пътуване. По негово настояване железопътната компания Midland Counties Railway предоставила специален влак за „безалкохолно пътуване” на 570 работници по живописния маршрут между градовете Лейстър и Лафбъро в графството Лестършиър в средна Англия. 570 „приятели на трезвеността” се натоварили в 9 открити вагона. След това с оглед на рекламните си цели железниците започнали да дават на Кук отстъпки, които му давали възможност да организира развлекателни пътувания и за хора с най-ограничени финанси. Затова клиентите му били не стотици, а хиляди.

Неговите екскурзии и пътешествия стъпвали върху изключително действения принцип „Да получим максимална полза за максимален брой хора, на минимална цена”.

Ето така било сложено началото на световния организиран туризъм. Скоро пътуванията станали редовни, а през 1850 г. се появили маршрути до много европейски градове.

През 1865 г. Кук открил за своите съотечественици Новия свят, а за американците – родината на техните предци. Цялата тази дейност се осъществявала през агенцията „Томас Кук&син” – първото бюро, специализирано в организацията на туристически пътувания.
Един от първите американски клиенти на фирмата бил не някой друг, а писателят Марк Твен.

Кук бил признат за откривател на туризма, а създаденото от него туристическо дружество придобило световна известност. След половин век фирмата „Томас Кук&син” управлявала 84 отдела, 85 агенции и от услугите и се ползвали повече от 3 милиона души.

Когато основоположникът на туризма починал през 1892 г., неговото състояние било оценявано на 2497 фунта – невероятен резултат за човек, който започнал трудовата си кариера със заплата от 6 пенса за седмица…
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.