Anna.bg
Детето до 6 години
03 юли 2015

Как да възпитаваме момиченце

2 753
0
Как да възпитаваме момиченцеНе е лесно да се възпитава момиченце. Първо, те са по-умни. Второ (и този факт са разбрали всички родители, които са имали щастието да отглеждат и момиче, и момче), това момиченце, за разлика от момчето, е доста трудно да бъде надхитрено или да му се отвлече вниманието, ако самото то не иска. Някога дъщеря ми на 3 години казваше, че има очички и на дупето, и си беше вярно – тя забелязваше много повече неща, отколкото ние като родители допускахме. И трето, ако отглеждате момиченцето си в България, с голяма вероятно си мислите, че на света има неща, които тя трябва или не трябва да прави, само защото е момиче. Правите това подсъзнателно, не защото сте лоши родители, а защото и вас са ви порастили с подобни разбирания.

Ако искате обаче вашето момиченце да успява и въобще да расте щастлива, трябва да престанете да я пренастройвате и да започнете да променяте себе си. Да се научите да бъдете внимателни какво правите и какво й говорите. Тогава вашето момиченце ще порасне с всичките си таланти и никога няма да помисли, че нещо не умее, или не трябва да прави, защото не е момче.

Какво да говорим на момиченцето

Че в нещо е най-добра
Това е добре да се казва на всяко дете независимо от пола, но родителите, в чийто дом расте момиченце, често изпитват странно неудобство, ако детето им се справя добре с някои класически мъжки занимания.
Ако вашето момиченце обича да разглобява мотори, да се катери по дърветата и играе по-добре от вас тактически компютърни игри, тя трябва да получи похвала за това.

Родителите често смятат, че трябва да поощряват само женските занимания на момичето си. Ако например опече нещо или изчисти с прахосмукачката, не се скъпите на похвали. А ако се опита да завие някакво винтче, ще хукнете да й вземете отвертката, защото „остави, ще се нараниш”, или „това не е за момичета”. Трябва да се радвате на всяко постижение на момичето, не само на „женските”.

От най-ранно детство вашето момиченце трябва да знае, че заниманията всъщност не се делят на мъжки и женски. Тогава тя вероятно няма да подмине обявата, че събират участници в клуба по корабомоделизъм, защото всичко това е за момчетата.
А току виж точно вашето момиченце има потенциал да стане астрофизик? Вие не забелязвате как й отнемате подобна възможност, като й забранявате да се катери по дърветата.

Че е смела и храбра
В нашата култура не е прието у момичета да се поощряват не само мъжките занимания, но и мъжките качества. А всъщност, ако момиченцето ви се е застъпило за някого или е направила нещо много смело, или е убило всички чудовища в компютърната игра, би трябвало да я похвалите.

Момичето трябва да бъде поощрявано за всичко добро, а не само за „женското”, иначе има риск тя да расте с мисълта, че нейната смелост или праволинейност, или готовността да взема волеви решения, са лоши качества. И след като са лоши, трябва да бъдат скривани и да се старае да не ги използва.

Нека вашето хубаво и умно момиченце не свиква с мисълта, че съществуват мъжки и женски качества. Нека мисли, че има хубави и лоши качества. И тогава, когато самодоволните спецове по човешки ресурси започнат да пишат поредната си статия, че жената не постига кариерни успехи, защото не умее да отстоява мнението си, тези глупости няма да се отнасят за вашето момиче.

Че не е длъжна да отстъпва на момчетата
Ще се изненадате колко рано момичето се сблъсква със ситуация, в която ако те в нещо изпревари някое момче, то престава да играе и да дружи с нея. Децата се състезават в бягане, играят шах, ядат бързо сладолед? Наблюдавайте какво се случва.

Ако вашето момиченце е загубило от момчето, каква е причината? То е изгубило просто така или е отстъпило? Често момиченцата отстъпват на момчето, което им харесва. Много е важно да не пропуснете този момент, защото иначе тя цял живот ще отстъпва на мъжа, като се страхува да не го изгуби.

Най-добре е да й обясните, че ако трябва да се престори на по-глупава или по-слаба, за да се хареса на момчето, то това момче не е достойно за нея.
Тогава тя непременно ще намери момче, на което ще се понравят нейните качества. А след години ще си намери подобен мъж и ще бъде щастлива с него. И няма да й мине въобще мисълта да се омъжи за слабак.

Какво в никакъв случай не трябва да казвате на момиченцето си
Това е много просто. Има една-единствена фраза, която вашето момиченце не трябва никога да чуе от вас. А ако вече сте я казвали, престанете веднага. Тази фраза е: „Ти все пак си момиче!”

Например: „Как може да се биеш! Ти си момиче!” Ами как – той е досаждал и се е наложило да го удари, ето така. Разбира се, не е хубаво да се налита на бой и трябва човек да умее да решава конфликтите с думи, но признайте си, ако тя беше момче, което се е застъпило за някой по-слаб, щяхте да го похвалите и да се гордеете с него.

И в този случай трябва да похвалите и да се гордеете. Ако въобще й се скарате, в случай ще имате твърдо отрицателно мнение за боя като решаване на проблемите, скарайте й се затова, че е лошо да се бие, а не защото е момиче.

Пробвайте едно лесно упражнение. Преди да реагирате на нещо, което е направило момиченцето ви, попитайте се какво бихте казали в такава ситуация на момчето. Ако ще са различни неща, струва си да помислите още веднъж.

Ето, тя стои пред вас, с рокличка, с одраскани коленца, със сандалки. Тя е умна, красива, весела, палава, смела. Още не е стигнала възрастта, когато ще може да разбере повече за вас и затова в този миг ви смята за най-умните родители на света.

От това, как сега се отнасяте със своето момиченце, зависи какъв човек ще израсне тя. Обичайте я. Обичайте своята принцеса и своята малка разбойничка. Не я пречупвайте. Вие все още може би не знаете колко много ви е провървяло, че имате момиченце.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.