Anna.bg
Любов
13 юни 2015

Кой изневерява по-често

1 950
0
Кой изневерява по-честоДнес психолозите са в състояние да дадат отговор на този въпрос, но той звучи наистина абсурдно: колкото едната половинка в двойката зависи финансово повече от другата, толкова вероятността да започне да изневерява е по-голяма.

„На пръв поглед, хората не би трябвало да хапят ръката, която ги храни, но резултатите показват именно такава тенденция. Повечето предпочитат равенство в отношенията, не им харесва да са зависими от другия“, казва авторът на изследването, социологът Кристин Мюнш. И привежда такива цифри: средно вероятността за измяна на жената, напълно зависима финансово от мъжа, годишно достига 5%, а за мъжете, напълно финансово зависими от жената – 15%.

„Мъжът, който не се явява основен финансов стълб в семейството, усеща заплаха за своята мъжественост и опитва да се самоутвърди с помощта на извънбрачен секс. За мъжете, особено по-младите, понятието мъжественост е тясно свързано със сексуалните победи и по-голямото количество партньорки. Освен това, изменяйки, мъжът се разграничава от обезпечаващата го партньорка и по този начин я наказва“, споделя Мюнш.

Получените резултати са основани на анализа на данни на дългогодишно национално изследване в САЩ – от 2001 до 2011 г., в което са участвали 2750 мъже и жени в брачна връзка, на възраст от 18 до 32 г. Отбелязва се, че и жените, и мъжете реагират на финансовата зависимост еднакво, но в ролята си на финансов стълб се държат по различен начин. Колкото по-голяма част от дохода в семейството заработва жената, толкова тя е по-малко склонна към измяна. Когато жената напълно издържа семейството, вероятността за измяна от нейна страна е минимална. Изследователите твърдят, че ролята на финансов стълб противоречи на очакванията на обществото и, за да понижи вътрешния си дискомфорт, тя често компенсира това с принизяване на своите достижения, подчинява се на мъжа си, вярна му е и повече време отделя за дома.

Мъжете, напълно зависими от жената, са най-много склонни към измяна. Рискът от изневяра намалява с увеличаването на техния принос в семейния бюджет. Но когато този показател достигне 70 на сто, т.е. мъжът започне да заработва повече, неговата склонност към измяна отново тръгва нагоре.

„Тези мъже смятат, че жените са дотолкова зависими от тях, че по-скоро ще затворят очи за изневярата. Не е изключено те да потърсят и друга партньорка с по-голям доход, близък до техния. И все пак най-неочакваното в нашето изследване е това, че финансово зависимите мъже са по-склонни към изневяра, отколкото финансово независимите, които издържат своите жени“, резюмира Мюнш.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.