Anna.bg
Брак
07 юни 2015

Как да се справим с финансовата криза в семейството

1 830
0
Как да се справим с финансовата криза в семействотоВсеки от нас, както и всяко семейство, някой ден трябва да решава сложни финансови проблеми. Защитени няма – и богати, и бедни могат да се изправят лице с лице с безпаричието. В подобни периоди е важно да се преодолее колкото се може първоначалната уплаха, да не се търсят виновни или да се сипят обвинения, а трезво да се планира излизането от ямата.
Двойното наказание аз упреквам себе си, а хората около мен ме обвиняват за всичко в живота, е най-лошият вариант. Забравете го.

Безпаричието не възниква от нищото
Причините за паричен недоимък са различни, но не са случайни. Сред тях са слаба и подценена дисциплина и контрол на доходите и разходите, мотивация да не се уловят първите предупредителни сигнали, липса на спестявания, които са надежден буфер.
Не случайно хората казват бели пари за черни дни. Нека не се заблуждаваме, че борбата в тази сложна ситуация ще бъде лесна, ще трябва да положим усилия и много време, но всичко е реално и осъществимо. Само да не размахваме предателски с ръце и да си втълпяваме, че така е само при нас.

Бедността е временна и ще си отиде
Финансовата семейна криза е проверка за всички, както за отделната личност, така и за семейството и истинското приятелство. Не един брак се е разпадал поради парични затруднения, но не са малко и браковете, където връзката е станала още по-силна.

Когато анализираме финансовата криза, е от значение да си дадем отговор защо се е стигнало до тази задънена улица. Нека да си простим за направените грешки, да не се самобичуваме и наказваме, а да погледнем на нещата като проверка на нашите човешки достойнства. Бедността не е порок, тя е временна и ще си отиде.

Не се крийте и не премълчавайте кризата
Главното е да не се отчайваме. И да не да търсим утешение в алкохола или да се скрием от света, изпадайки в дълбока депресия. Кажете не на дълбоките въздишки и на лицето със страдалчески израз.
Погледнете истината в очи и си признайте: да, истина е, парите свършиха, няма да има нови постъпления през следващите месеци. Изправете глава, поотърсете рамене и започвайте да анализирате.
Не допускайте сълзи, самосъжаление. Мислете, смятайте, напишете списък със задължения, неизплатени кредити, купена на изплащане техника, сметки за телефон, вода и електричество, закуски на децата в училище. Направете си финансова карта като че сте счетоводител.

Не се отчайвате и се откажете от лукса
Сигурна съм, някои ще кажат, че не живеят в охолство и няма какво да зачеркнат от списъка. Винаги има нещо в повече, нещо, което не е жизнено важно и което временно можем и да пропуснем. Колко мобилни телефона има в семейството. Колко бяла техника е купена на изплащане. Какво е потреблението на скъпи напитки. Колко често пием кафе с приятели и харчим за софри и събирания. Може ли да продадем нещата срещу изплащане на кредита. Има ли възможност да оставим колата, когато отиваме до магазина на километър от дома ни. Намерете оптималното решение – във всеки човек има неподозирани сили и воля.
Не се отказвайте само от храната, тя е източник на енергия и без нея не можем да издържим физически на стреса.

Пазете нервите и търсете баланс
В процеса на пестене трябва да участват всички членове на семейството. Иначе ще се получи като в приказката за орела, рака и щуката. Всеки ще дърпа към себе си, а отговорността ще се стовари само върху един. А това не е честно.
Периодът на финансова криза е време хората да се сплотят и да проявят разбиране към ситуацията и желание да се запазят силите и здравето. Не се лишавайте от емоционални преживявания – разходки на открито, гледане на филм, четене на книга, спортуване, риболов. Тези занимания освежават и дават нови перспективи в мисленето, подсказват непознати пътища за изход.

Семейните скандали задълбочават кризата
Парите свършиха. Пари няма. И започват викове, караници, сръдни, обвинения, истерии. Те не са нужни никому, защото само предизвикват фалшивата помощ на тъмните и мрачни мисли. В подобни моменти можем да изречем думи, от които ще се срамуваме, изрази, които идват не от сърцето ни, а са резултат от изблика на гняв.
Обсъдете спокойно и мъдро новите обстоятелства в семейството, разговаряйте и не пропускайте да подкрепяте любимите си хора.
Те са ни единствени. Загубим ли тях, кой ще бъде до нас тогава, когато ни трябва рамото на близкия човек.

Анализирайте многократно случващото се около вас
Не е достатъчно само веднъж да разговаряме с близките си или да си дадем сметка за сложността на финансовата криза. Излизането от нея изисква постоянно следене на процеса, както и вземането на всекидневни нестандартни решения.
Заменете фразите, наситени с негативизъм, с положителни, носещи оптимизъм и увереност. Няма къде да живеем, хладилникът е почти празен, лутаме се в безизходица, бензинът свърши са изрази, натоварени с чувство на обреченост. Заменете ги с други: ще се простираме според чергата, варените картофки са вкусна вечеря, да си направим разходка вместо да се качваме в колата, благодарен съм, че хората ми са живи и здрави.
Не се поддавайте на тревожното състояние. То живее в нас само докато не разберем кой е източникът на опасността. Проумеем ли това, ще се справим с трудностите.

Никакви нови заеми, не ходете до кварталната бакалия
Познавам мнозина, които решават финансовата криза с нови кредити. Примката около врата се стяга още повече, а успокоението, че потокът от пари пак тръгва към семейството, е напълно измамно.
Новите заеми не решават старите, а само ги увеличават и задълбочават кризата. Следващият етап от подобно поведение не е вече криза, а пълен финансов крах. Банкрут и нищо друго.

Не е лесно да се излезе от финансовата криза, но при добро планиране и контрол на обещанията ще успеем.
Да не забравяме здравето. И да пазим себе си и близките си хора. Има още много живот пред нас, а и вечна буря няма. Все един ден всичко ще отмине.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.