Anna.bg
Брак
02 юни 2015

Неравният брак - за и против

4 150
0
Неравният брак - за и противНеравните бракове между хора с голяма разлика във възрастта били често явление през XVIII в. При това към мъжете, които се женели за млади красавици, обществото се отнасяло по-благосклонно, отколкото към жените, чийто съпруг бил по-млад. Но и на едните, и на другите не били спестявани солени шеги и подигравки. Днес отношението на обществото не се е променило съществено, но броят на такива бракове расте, при това с все по-голяма разлика във възрастта. Социолозите твърдят, че след петнайсетина години такива семейства ще станат норма. Струва ли си да създадем семейство с човек, който е далеч от нашата възрастова категория?

Ако избраникът е по-възрастен
По-възрастните мъже винаги изглеждат привлекателни за жените. Спомнете си училището, когато всяка от нас се е опитвала да накара момче от по-горен клас да й обърне внимание или се е „влюбвала” в известен артист. Връстниците остават незабелязани и обяснението за това е простичко – момчетата изостават в своето развитие от момичетата с около 3 години. Подобно обяснение обаче не върши работа, когато става дума за разлика от 10 и повече години. Да видим плюсовете на семейния живот с мъж, който е значително по-стар:

Чувството за отговорност. По-зрелият мъж не се страхува да поеме отговорност. Той ясно разбира, че именно на неговите плещи ще легне грижата за семейството.

Осъзнато бащинство. Възрастните мъже са по принцип грижовни и надеждни бащи. След 35 години у мъжа се пробужда особена нежност към децата. За него това не е някакъв крещящ вързоп, а малко човече, което се нуждае от любов и грижа. Той вече е готов да му обръща внимание, независимо от ранното ставане за работа, умората и заетостта.

Опит в отношенията. Възрастният мъж има опит, може би и брак зад гърба си. Той осъзнава грешките, които е допускал по-рано и ще се постарае да не ги повтаря в новия си брак. В семейството, където мъжът е по-възрастен, по-рядко има караници и сдобряването е по-лесно, защото той е склонен да отстъпи поради емоционалността на младата си жена.

Надеждност. Като правило, възрастният мъж вече е постигнал нещо в кариерата си и е способен да осигурява семейството си. Зрялата възраст е и гаранция за верност, стига мъжът да не е потенциален женкар по природа. Той е по-предсказуем и не се поддава на мимолетни пориви.

Рационализъм. По-възрастният мъж е глава на семейството. Именно той взема решенията, при това обмислено и без емоции. Проблемите се решават по важност или по реда на появяването им.

Има доста примери за успешни бракове, в които мъжът е значително по-възрастен от половинката си – например легендарният Харисън Форд и актрисата Калиста Флокхард (разлика във възрастта 22 години); певицата Селин Дион и съпругът й Рене Анджелил (разлика 26 години); прочутият режисьор Андрей Кончаловски и Юлия Висоцкая, които са женени от 14 години, а разликата им е 36 години.

Ако избраникът е по-млад
Бракът с мъжа-син и днес е по-рядко срещан от брака с жената-дъщеря. Може би това зависи от факта, че жените, независимо от еманципацията и равноправието, продължават да се надяват на надежден гръб в житейското море и рядко предпочитат младо момче за партньор. Въпреки предразсъдъците, такива неравни бракове също имат своите плюсове:

Сексуална съвместимост. Разцветът на женската сексуалност достига максимум около 33-35 години, а мъжката – на около 21-25 години. Затова в тези бракове липсват проблеми от сексуален характер.

Майчина грижа. Жената винаги подкрепя своя млад мъж и не допуска емоциите да вземат връх. Мъжът винаги ще е сит и отглеждан, ако се ожени за по-възрастна жена.

Самоутвърждаване. Подобен брак има чудодеен ефект за жената – заради младия си съпруг тя има стимул да изглежда дълго по-млада от годините си, а красотата й разцъфтява.

Перспектива. По-възрастната жена помага на мъжа си да се реализира. Той има възможност да се развива в кариерата си. Неговите неуспехи няма да са проблем за семейството, защото обикновено в тези случаи жената е финансово независима.

Недостатъци
В неравните по възраст бракове има и минуси, които са общи и за двата варианта.

Разлика в интересите. Това няма как да се избегне, освен ако съпрузите не работят в една и съща сфера. На всеки от тях ще се налага да приеме увлеченията на другия, дори и да не ги споделя.

Несъвпадащи биоритми. При хората с голяма разлика във възрастта усещането за хода на времето е различно. По-възрастният не е склонен да бърза, докато по-младият вечно тича нанякъде.

Финансово неравенство. Този проблем обикновено се проявява в брака, в който мъжът е по-млад от жена си. Но и в брак с по-възрастен мъж парите могат да са препъни камък, ако съпругата не работи и изцяло зависи от мъжа си.

Липса на общи приятели. Ако двойката в самото начало не е имала обща компания, на партньорите ще им е трудно да намерят общи приятели. А приятелите на всеки от двамата рядко стават общи приятели, защото не всички са склонни да приемат такъв брак.

Връзки с миналото. Наличието на деца от предишни бракове завинаги свързва човек с миналото му. Мъжът плаща месечни суми на децата си и често прекарва с тях почивните дни, а жената по правило живее с детето си. Новите избраници ще трябва да приемат тези условия като даденост, и нещо повече – децата от предишните им бракове също ще влияят на отношенията им.

Но независимо от всички проблеми, хората от различни поколения се срещат, влюбват се, женят се и имат деца. Това е въпрос на личен избор, в крайна сметка любовта не познава граници. Винаги ще има външни хора, които ще кажат, че причина за подобен брак е някаква користна или сексуална зависимост.

Но други ще видят в тази връзка двама влюбени, които не са се уплашили от общественото мнение и са създали щастливо и здраво семейство, подчинено искрената любов и на закона за привличане на противоположностите.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.