Anna.bg
Психология
26 май 2015

Има ли рецепти за щастие

1 923
0
Има ли рецепти за щастиеТова е един вечен въпрос, много подобен на онзи за смисъла на живота. Да се намери отговор не е лесно, макар че над него са размишлявали най-великите умове на човечеството. Прочутият философ Епикур е смятал, че ключът към щастието е да се получи максимално удоволствие от живота. Друг, не по-малко известен негов събрат Диоген бил на обратното мнение, че истинското щастие може да бъде постигнато само с аскетичен начин на живот, защото така човек не се привързва към материалното и става истински свободен.

Според някои психолози състоянието на щастие може да бъде достигнато, когато човек удовлетвори потребностите си. Съгласно теорията на прочутия Ейбрахам Маслоу човек има нисши потребности - за храна, вода, сън, комфорт и сигурност, и висши - потребност от любов, уважение, красота и познание, а къмо и за реализация. Той е смятал, че отначало трябва да се удовлетворят нисшите, а след това висшите потребности. Основа за щастието според Маслоу е реализацията в творчеството - според неговото определение, щастливите хора са тези, които се реализират и развиват.

Първите стъпки към щастието

Научните концепции са интересни, но повечето жени биха искали да знаят как самите те да бъдат щастливи? Ето някои препоръки, които могат да се приложат в живота:

- Не се фокусирайте върху лошите неща в живота. Лоши неща се случват на всеки, но само щастливите хора просто преживяват тези събития, а се фокусират върху доброто, което им се случва.
- Отбелязвайте си какво добро сте успели да направите. Този съвет е продължение от първия - нали ако отбелязвате добрите събития, те ще остават в съзнанието ви, а за лошите няма да ви остане време да мислите.
- Бъдете по-добри с другите хора. Това е трудно, но помага. Лошите хора оценяват своето ниво на щастие значително по-ниско от добрите хора. Не е необходимо смирено да търпите да ви обиждат, това даже е вредно. Просто се опитайте да направите нещо добро, например да се заемете с благотворителност.
- Ценете истинските приятели и не отлагайте общуването с тях за после. Това после може и да не настъпи, а така губите ценни неща. Неслучайно повечето хора си представят щастието като група усмихнати хора.
- Работете. Много хора мислят, че щастливците се излежават у дома и нищо не правят. Или поне не работят. Но това е невярно. Всъщност, няколко месеца в това състояние и вие ще станете по-мрачни от облак от скука. Работата тонизира, позволява да човек да се реализира и е източник на средства за живот. Важното е тя да ви доставя удоволствие, да е добре платена и да не ви стресира прекалено.
- Творете. Далеч не всяка, дори и любимата работа, дава простор за творчество. Щастливите хора са творци, затова се опитайте да приложите свои идеи в различни сфери от живота - например да направите забавна закуска за детето си или заедно с него да поиграете на куклен театър.

Отделна тема са отношенията ни с мъжете. Всяка жена мечтае да намери своя идеален спътник в живота и това я прави истински щастлива. Затова, колкото и парадоксално да звучи, за да разберем каква е тайната на женското щастие, е добре да си отговорим на въпроса: а как да направим мъжа щастлив?

Щастливият мъж е мъжът със самочувствие. Хвалете своя партньор и подчертавайте силните му страни. Периодично измисляйте разни изненади и не му давайте да скучае - например, можете да му подарите за годишнината от сватбата нова игрова приставка и да прекарате заедно вечерта, като играете на различни негови любими игри.

За ролята на секса в живота на съвременния мъж едва ли има смисъл да припомняме. Всичко е ясно - бъдете винаги красива, сексуално изглеждаща и желана за своя мъж, а дори и заради собственото си самочувствие – инициирайте близостта сама, това ще му покаже, че сексът с него за вас е огромна радост. Съобразявайте се със сексуалните му потребности - някои предпочитат разнообрамието в секса, а други - съпружеското легло. Учете го да се съобразява и с вашите желания.

Поддържайте своя мъж. Интересувайте се от живота му, от работата, от приятелите - но не натрапчиво, а така, че той да разбере колко важен е неговият живот за вас. Съгласете се с него, когато ругае началника си у дома и го съжалете, когато казва, че е много уморен. Слушайте го, а не го отпъждайте с думите - ама че глупости! Помислете си, че за вас също е важно той да разбира, когато имате ядове в службата или сте нервна.

И най-важното. За да задържите мъжа до вас и той да е щастлив - пускайте го да излиза и да има свое време за себе си. Да поиграе на компютъра, да пийне бира с приятели или просто да бъде без вас. Той ще е благодарен за вашето разбиране и ще стане още по-внимателен към вас. Шастливите хора умеят да са такива и заедно и поотделно - тези техни състояния са ключ към удовлетворението.

Всеки има свой вкус
Няма обща тайна за щастието, каквото и да твърдят популярните издания. Можем да зададем въпроса дали са щастливи на хиляди жени, и всяка ще има своя рецепта. Но вижте няколко такива рецепти, като към тях можете да добавите и вашата.

«Истинското щастие е в любовта. Както пееха The Beatles: «ти си никой, докато не те обичат», съгласна съм с това».

«Щастлива съм, когато имам пари. Нека това ви звучи меркантилно, но липсата им ме убива. Въпросът не е в самите пари, а във възможностите, които те дават. Мразя да пестя и да избирам коя вещ мога да си позволя и коя не. Щастието е, когато мога да си позволя всичко, което искам».

«Щастието е, когато всички близки са живи и здрави. Това е важното, останалото са подробности.»

«Щастието е да приемаш това, което поднася животът. На 17 Ина беше болна от туберкулоза, след година разбра, че не може да има деца. После осинови 4 момичета и ги израсти умни и свестни хора. Те вече са големи, но Ина продължава да работи за бездомните и изоставени деца. Ако погледнем отстрани - животът й минава край този на другите. Но всъщност тя е щастлива такава, каквато е.».

Истинското щастие се крие във всеки миг от живота, и ако успееем да осъзнаем и приемем това - ние ще бъдем истински щастливи
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.