Anna.bg
Мъжът до мен
11 май 2015

Търсете жената, или музата на великите мъже

2 105
0
Търсете жената, или музата на великите мъжеКазват, че зад всеки успял мъж се крие една велика жена. Историята го доказва с много примери, но ние поглеждаме само към няколко от тях. А дали наистина всички са велики, или става дума за нещо друго, с което привличат мъжете? Вижте сами.

Марина Влади
На 10 май 1938 г. е родена Марина Влади – вечната любов на руския бард Владимир Висоцкий. На нея геният посвещава не едно от своите велики произведения. Може да се каже, че Марина е последната муза на твореца.
Марина Влади, родена като Екатерина Марина Полякова - Байдарова, знае за изкуството може би повече дори от самия Висоцкий. Родена е в семейството на оперен певец и балерина, самата тя се занимава със скулптура, пише книги (автор е и на книгата за Владимир „Владимир или прекъснатият полет“), носителка е на приз от фестивала в Кан за най-добра женска роля във филма „Съвременна история или царицата на пчелите“, номинирана е за „Златен глобус“.

Двамата се запознават след спектакъл на театър „Таганка“ – Марина идва в Русия специално, за да види гения, слухът за когото е достигнал дори до Франция. Романът избухва стремително, Владимир опитва да се съпротивлява, но безуспешно и скоро след запознанството двамата са вече семейство. Владимир и Марина се виждат рядко, често се карат, най-вече заради пристрастието на Висоцкий към алкохола, но до последния ден на връзката си съхраняват нежността си един към друг.

Години по-късно тя ще напише: „В една от есенните вечери аз моля да останем само двамата в дома на един от твоите приятели. Домакинът изчезва някъде при съседите. Приятелите мълчаливо си тръгват един след друг. Затварям вратата и те гледам. Ти трепериш. Ти шепнеш думи, които не разбирам. Протягам ръка към теб и чувам откъслечната фраза „Ти си моя за цял живот...“

Гала
Жената на поета Пол Елюар и любовница на художника Макс Ернст – Гала, родена като Галина Дяконова, по-късно покорява сърцето и на сюрреалиста номер 1 на всички времена Салвадор Дали. Той е по-млад от нея с 10 години, но това не пречи на младия каталунец да се увлече от знойната рускиня, да й направи предложение и по-късно да я увековечи в своите платна. Гала на свой ред взема в ръце финансовите дела на художника и прави така, че той започва да заработва. При това съвсем не малко.

Еди Седжуик

Тя е известна преди всичко като муза на легендата в поп арта – художника Анди Уорхол. Но в биографията на Еди има доста интересни моменти и преди запознанството й с художника провокатор. Тя е фотомодел и богата наследница, известна в някои кръгове с това, че профуква огромно състояние за нула време – някъде около половин година. Страда от анорексия, има проблеми с алкохола, ярко изразен разпознаваем стил на обличане – черно трико, мини пола, огромни обеци, весел нрав. Всичко това се вписва идеално в представата за тогавашното изкуство на поп арта на Ню Йорк начело с Анди Уорхол.

Той нарича Еди своя суперзвезда и започва да я снима в киното. Суперзвездата умира само на 28 години в квартирата си заедно с мъжа си Майкъл Брет Пост от натравяне с депресанти.

Йоко Оно
Авангардната японска художничка, вдовица на Джон Ленън, доста често е обвинявана за разпада на The Beatles. Тя в буквалния смисъл на думата обсебва музиканта – настойчивите позвънявания, постоянното присъствие в дома му, писма с молби, обещания, заплахи. Тя извежда Джон от семейството му и от групата и го вкарва в съвсем различен живот, пълен със спорна работоспособност и чести кавги. Биографите обаче твърдят, че с нея Ленън е щастлив. Нужно ли е щастие на гения, е отделен въпрос, но на човека то така или иначе е необходимо.

Бриджит Бардо
Техният брак продължава всичко на всичко само 5 години, но за това време те успяват да създадат филми, които стават шедьоври в световното кино. 22-годишният журналист, сценарист и потомък на старинна руска фамилия Роже Вадим (роден като Роже Владимир Племянников) започва да ухажва Бриджит, когато тя е само на 15 години.

След 3 години се женят, а Вадим възнамерява да превърне съпругата си в звезда. Той настойчиво убеждава продуцентите, които не желаят да признаят Бардо за актриса: „Нейната походка е едновременно аристократична и сладострастна. Тя е ходещ секс“.

Не му вярват, което го принуждава сам да превърне музата си в легенда. Превръща я в блондинка, облича я в тоалети, разкриващи сексапила й, и я снима във филма „И Бог създаде жената“. На следващия ден след премиерата неизвестната жена от буржоазно семейство се събужда като Венера на Ботичели. И до днес си остава символ на настоящата жена и крещящата сексуалност.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.