Anna.bg
Диети и фитнес
09 май 2015

Как да отслабнем за една седмица

2 888
0
Как да отслабнем за една седмицаКогато започнем диета, винаги ни се иска да видим резултата колкото може по-скоро. Свалянето на килограми обаче е постепенен процес и не става с вълшебна пръчица. Все пак има някои хитрости, които наистина могат да ви помогнат да отслабнете само за една седмица. Опитайте. Не губите нищо.

Планирайте режима си на хранене
Колкото по-щателно планирате менюто си за деня, а може и за седмица напред, толкова по-малка е вероятността да се върнете към близкия до офиса ви фаст фууд. Пробвайте да намислите пазаруване в неделя за седмица напред и се старайте да закупите здравословни продукти. Част от тях може да замразите и да ги разделите на порции. Ако тези полезни заготовки извадите от фризера вечерта, сутринта може да си вземете за работа готов обяд.

Закусвайте
Закуската е най-важният прием на храна. Именно от нея зависи настроението ви, енергията и апетитът през целия ден. Пълнозърнестите храни, протеините, полезните мазнини след събуждане от сън ще ви помогнат да забравите за вълчия апетит по обед. А хапвайки малък десерт сутринта, лесно ще се откажете от него след работа.

Дръжте под око полезните закуски
Диетичните закуски ще ви помогнат да контролирате глада във времето между основния прием на храна. Ако знаете, че поради важно съвещание днес ще ви се наложи да пропуснете обяда, предвидете за работа полезна закуска. Това могат да бъдат приготвени у дома резенчета плодове и зеленчуци. За да не се изкушите от шоколадовите примамки в маркета, може да си носите от къщи пакетче сушени плодове. Или да сложите в жабката на колата пликче сурови ядки.

Пийте много вода
Банално е, но необходимото количество вода поддържа работата на организма на високо ниво, особено ако се пие с разум: една чаша половин час преди храна ще ви помогне да ядете по-малко, чаша вода 45 минути след ядене пък ще подобри метаболизма. А ако пиете по време на храна, разтваряте стомашния сок и само забавяте преработката на храната.

Разходете се преди обяд
Обядът на работното място е вреден по няколко причини. Първо, унесени в проверката на мейлите в личната си поща, изяждате повече, отколкото е необходимо. Второ, не получавате пълноценен отдих по време на обедната почивка. Задължително ходете на обяд в столовата или близкото ресторантче. Най-добре е в кафето. Или просто се поразходете по улицата, преди да седнете да обядвате. Със сигурност ще ядете по-малко.

Намалете употребата на сол
Солта не е захар и от нея не се пълнее. Въпреки това обаче именно съдържащият се в нея натрий води до задържане на вода в организма и подуване на корема. Излишъкът се нарича тегло на водата. За да се избавите от него, трябва да намалите употребата на сол. Може да я замените с лимонов сок например за овкусяване на салатите.
Не забравяйте, че „бялата смърт“ влиза в състава на консервираните продукти, сосовете, сирената (колкото в тях е по-нисък проценът на мазнините, толкова повече са солите). В ресторанта помолете сервитьора да ви поднесе ястие без сол – вие може да си го овкусите сами.

Започвайте обяда и вечерята със зеленчуци
Преди да пристъпите към основното блюдо, хапнете зеленчукова салата или лека супа – минестроне или от червено цвекло. Така ще напълните стомаха с полезно съдържание на фибри и ще ядете по-малко от основното.

Движете се повече
Автомобил/автобус, компютър, театър, кафе, отново транспорт, вечеря пред телевизора или в креслото с книга в ръка. После заслужен сън. Познато ви е, нали? А движението къде е? Ако програмата ви е такава, значи много прилича на всекидневието на ленивците. Затова използвайте всяка възможност за движение – спортна зала, ако не – разходки, излизане извън офиса на всеки час, отказ от асансьора и качване по стълбите. Може да се запасите с крачкомер – ще знаете колко сте извървели всеки ден. Препоръчителната доза е 10 000 крачки на ден.

Пийте кафе
Непривично звучи, нали? Да, обаче безкофеиновото кафе с неварено мляко заменя пълноценно десерта и е източник на удоволствие, без да ви вреди на здравето и силуета.

Хранете се у дома
Храненето у дома гарантира тотален контрол над състава на ястията. То избавя от безпокойството за скрити калории, които къде повече, къде по-малко присъстват във всички ресторанти, дори в най-здравословните им менюта.

Съсредоточете се в храненето
Забравете навика си да ядете в компанията на книга, телевизор, компютър или смартфон. Всичко това ви отвлича от главното – вкусовите усещания, сигнала за ситост, който пращат стомахът и мозъкът. Затова ядете повече, отколкото е необходимо.
Резултатът – чувство на тежест в стомаха, чувство за вина и ... излишни килограми.

Откажете се от „белите“ продукти
Освен захарта и солта това са белият хляб, картофите, маслените млечни продукти – крайъгълен камък за всички, които искат да отслабнат (белтъците не влизат в този списък). Да се откажете от тях за седмица, не изглежда толкова сложно. В дългосрочна перспектива се опитайте да ги употребявате по-малко, заменяйки ги с различни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, полезни мазнини.

Яжте плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода
Всичко е ясно и просто: колкото повече вода има в зеленчуците и плодовете, толкова по-малко са калориите. Сравнете банана (89 ккал) и зелената ябълка (52 ккал) или краставицата (14 ккал) и сладкото цвекло (40 ккал). Високото съдържание на полезни сокове бързо създава усещането за ситост без вреда върху фигурата. Освен това те се явяват допълнителен източник за влага на кожата и организма като цяло. Лидери са всички зелени и листни зеленчуци, доматите, динята, пъпешът, цитрусите.

Потете се
Няма значение какво правите, просто се потете. 15 минути активни упражнения на ден, бягане, подскоци на място, каране на велосипед или активни танци под звуците на любимата музика – по-добре е от нищо. Започнете от малкото, за да добиете навик за нещо по-голямо.

Следете за осанката си
Изправен гръб, опънати назад рамене и обран корем създават визуална илюзия за стройност. Освен това правилното вертикално положение способства за по-добро храносмилане, а значи и за по-ефективно изгаряне на калориите.

Медитирайте
Медитацията и йогата помагат за укрепване на връзката между разума и тялото. Това успокоява и помага за събиране на мислите. Например: „Преди лягане няма да отварям хладилника“ или „Утре в супермаркета ще мина набързо край сладкарския раздел“.

Поставете си реални цели
Ако работите до късно, не си обещавайте да отидете във фитнеса в 10 вечерта. По-добре планирайте занимание със спорт сутринта преди работа или през почивните дни. Колкото по-реално е обещанието, толкова по-лесно е изпълнението му. Така е и с диетата. Не е нужно да си поставяте за цел да свалите 7 кг за седмица и да се морите от глад.
Поставяйте си реални цели, за да постигнете реални резултати.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.