Anna.bg
Семейно здраве
02 май 2015

Медитацията – 7 съвета за начинаещи

1 707
0
Медитацията – 7 съвета за начинаещиКогато стане дума за медитация, хората обикновено си представят някого, който седи сам в една стая и се опитва да изхвърли всички мисли от главата си. Всъщност, медитацията е нещо доста по-лесно и по-приятно. Тя не е толкова впечатляваща като йогата или плажния волейбол, а и ефектът от нея трудно ще се забележи с просто око. Но ако започнете редовно да медитирате, скоро ще забележите, че ви е по-лесно да се отпуснете след тежък ден, стресът няма да е толкова натрапчив, все по-рядко ще ви боли глава, а за депресия и дума няма да става. Целта е чрез медитация да постигнете здраво тяло и здрав ум, спокойствие, хармония и уравновесеност – всичко, което ужасно не ни достига в нашето забързано време. Ето някои препоръки за това.

1. Изберете тихо място
Възможно е да се опитате да медитирате и в шумна стая, но много по-лесно се получава в тихо спокойно място. Така отстранявате външните фактори, защото и без това разумът ви постоянно ще се отвлича, ще възникват мисли, чувства, ще се мяркат събития.

2. Изберете добре осветено място
Добрата осветеност ви предпазва от сънливост. Първия път това е много важно, тъй като известно време трябва да останете със затворени очи, без нищо да ви отвлича. Ще можете ли да не заспите, ако в стаята е тъмно? Впрочем, хората са различни – възможно е лично на вас да ви е по-комфортно да медитирате на свещи или в пълна тъмнина. Вслушайте се в себе си и с времето ще установите кое най-много в подхожда.

3. Контролирайте осанката си
Може да се медитира в различни пози – в поза лотос, просто седнали, легнали – важното е само да ви е удобно през цялото време на сеанса. Тялото ви трябва да е напълно отпуснато. Осанката обаче е много важна за медитацията. Дръжте гърба си изправен, независимо от позата, която сте избрали. Гръбначният стълб трябва да образува прав ъгъл с повърхността, на която седите. Може и на стол, но е добре да не се облягате. Останалото е по ваш избор. За медитирането е важно също така да бъдете напълно неподвижни.

4. Бъдете последователни
Най-доброто време за медитация е рано сутрин или вечер, 2-3 часа преди сън. Утринната медитация ще ви помогне да се разсъните и да се ободрите. Вечерната, от своя страна, ще свали напрежението, натрупано през деня.
Това не са задължителни правила. Може да поискате да медитирате за кратко в средата на деня, за да вкарате ред в мислите си, да превключите на нова задача, която ви предстои. С времето сами ще разберете кога е най-подходящото време за вас. Когато това стане, просто се придържайте към него. Не изоставяйте медитирането, опитайте се да не прескачате дни в това занимание. Както и при тренирането на мускулите, ще ви трябва време за да усетите резултатите.

5. Приемете мислите си, не се борете с тях
Най-голяма трудност за начинаещите е точно това – да избегнат неприятните мисли. Първия път със сигурност няма да успеете да не мислите, в крайна сметка това е работа на ума и той трудно се отказва от нея. Оставете разума да блуждае, където иска, без много да се задълбочавате. Затворете очи и се концентрирайте върху спокойното си дишане. В никакъв случай не се мъчете да изхвърлите мислите от главата си и не се дразнете, че не ви се получава. Когато усетите, че започвате да мислите за нещо, просто се задълбочете върху дишането си.

6. Концентрирайте се върху дишането
Обърнете внимание на тялото си, на усещанията и на първо място на дишането. Почувствайте как въздухът влиза и излиза от ноздрите ви, как се подвига и отпуска коремът ви. Има една приятна техника да постигнете това – представете си, че сте листо, което плава по повърхността на тиха и спокойна река. Отпуснете се напълно и се вслушайте в тялото си, отпуснете мускулите и плавайте по реката. Не се притеснявайте, ако възникват дразнещи мисли. Когато се научите да се концентрирате върху обземащото ви спокойствие, мислите ще ви оставят на мира.

7. Започнете от малко
Опитните йоги могат да медитират с часове, но вие сега започвате, а и целта ви не е да станете будистки монах. Вие искате да се научите да се отпускате и за кратко да се отдръпнете от всекидневния стрес. Не удължавайте прекалено времето за медитация, за да не ви омръзне, преди да усетите ползата от тази духовна релаксация. Започнете с малки сеанси по 5-10 минути на ден, така се създава навикът. След това можете да удължите времето до 15 минути или до два пъти на ден по 15 минути.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.