Anna.bg
Любопитно
22 април 2015

Да посадим дръвче в Деня на Земята

1 566
0
Да посадим дръвче в Деня на Земята„Над мен е красота, под мен лежи красота. Когато някой ден напусна тялото си, аз ще тръгна по пътеката на красотата…”. Така са говорели индианците от Северна Америка, които умеели да обичат земята и да се прекланят пред всичко живо в природата. Те вярвали, че говорят с животните, птиците, растенията. Предупреждавали: „Ако всички зверове бъдат изтребени, човекът ще умре от велика самота, духът му няма да издържи. Всичко, което се случва със зверовете, се случва и с човека…”

Днес е подходящ ден да си припомним как човек трябва да живее в единение с природата. 22 април е глобален празник – Международния ден на Майката Земя, който се провежда под егидата на ООН. Създаден е по време на 63-ата сесия на Генералната асамблея на ООН на 22 април 2009 г. Председателят на тази сесия Мигел д’Еското Брокман заявява, че Денят на Земята е признание. Планетата и нейните екосистеми са наш дом, те дават живот на цялото човечество и за постигане на справедлив баланс между икономическите, социалните и екологичните потребности на днешното и бъдещите поколения трябва да се действа в хармония с природата и планетата Земя. Традицията да се отбелязва денят на земята се заражда в САЩ през 1970 г., а днес празникът се отбелязва в много страни по света, включително и в България.
Основната цел на тази всемирна гражданска инициатива е да се обърне внимание на състоянието на околната среда.
Ето някои любопитни факти:

Изчислено е, че Земята съществува от около 4,5 милиарда години. Ако искате да я обиколите по екватора, ще трябва да изминете разстояние с дължина почти 40010 км. Разстоянието от повърхността до центъра на Земята е 6378 км. При това твърдите скали (литосферата) формират слой от около 70 км, а потъвайки по-надълбоко, бихме видели полутечни и течни състояния. Най-горещите точки на планетата са Долината на смъртта в Калифорния и едно място на територията на Либия, наречено Ел Азизия. Рекордът в Ел Азизия е от 13 септември 1922 г. – 57,8 градуса по Целзий. За най-студено място в западното полукълбо е призната северната част на Гренландия, където на 9 януари 1954 г. са измерени минус 66 градуса. Но между смъртоносната жега и унищожителния студ има огромни прекрасни територии с гори, планини, плодородни равнини и океански безкрай.

Учените организират всяка година конференции и кръгли маси, за да обсъдят глобалните екологични проблеми на планетата. Но е много по-важно да се научим да опазваме природата и това да стане верую на всички нас. Да посадим едно дръвче, да гледаме цветя в градината и на терасата, да приучим децата да обичат животните и да се грижат за тях. Да си спомняме, че Земята е на всички нас – не е наследена от родителите, а ни е дадена в дълг от бъдещите поколения.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.