Anna.bg
Семейно здраве
20 април 2015

Как да извлечем всички ползи от авокадото

1 960
0
Как да извлечем всички ползи от авокадотоАвокадото, или персея американа, е полезен и вкусен плод, богат на витамини и антиоксиданти. Това е вид вечнозелено плодно дърво от семейство лаврови, което достига до 18 м височина. Произхожда от Централна Америка и е било познато още на ацтеките и маите. Плодът е наричан още „алигаторска круша”.

Състав
В 100 г авокадо се съдържат около 245 калории. Плодът е хранителен и в същото време не съдържа вредни мазнини и захар, затова е много подходящ за диетично меню. В състава на плодовете има олеинова киселина, която възпрепятства образуването на холестерин в кръвта и помага да се разгради вече натрупаният. Авокадото съдържа калий (повече от банана), натрий, калций, фосфор, манган, магнезий и др. Витамините също са много: витамин С, групата витамини В, провитамин А, витамини РР и D. Малко плодове могат да се сравнят с авокадото по съдържание на витамин Е, който предпазва клетките от стареене и ги обогатява с кислород. В него има и биологически активни вещества, които като цяло помагат за подмладяването на човешкия организъм.
Що се отнася до вредата – костилката на авокадото се съдържа фунгицидният токсин персин, който е опасен за хора и животни, защото би могъл да предизвика алергична реакция и да влоши работата на храносмилателната система. Така че можете да й се наслаждавате или да я посеете в саксия, но не и да я ядете. Ацтеките не са го препоръчвали този плод за кърмачки.

Как да изберем авокадото
Огледайте добре кожата. Колкото е по-зрял плодът, толкова по-тъмна е тя. Не купувайте авокадо със светлозелена кожа, той няма да узрее и ще получите твърд и много безвкусен плод.
Ако искате да използвате плода веднага, най-добре избирайте такива с кафеникав или патладжанов оттенък, които са вече зрели и меки. Ако го купувате за употреба след седмица – спрете се на тъмнозелените плодове. И разбира се, огледайте върху тях да няма дупки или дълбоки срезове, които могат да повредят вътрешността.
Натиснете авокадото. Зрелият, но все още не презрял плод трябва да е еластичен, леко да пружинира при натиск. Той не трябва да е твърд като камък (това означава, че плодът е зелен), а при леко натискане върху повърхността му не трябва да остават отпечатъци и вдлъбнатини. (такъв плод е вече презрял и може да е започнал да се поврежда).

Как да ускорим зреенето
Съхранявайте авокадото заедно с другите плодове и зеленчуци в хладилника, най-добре в хартиен пакет. Те отделят етилен, който подпомага узряването, така че заедно всичките ще узреят по-рано, отколкото ако са поставени поотделно.

Не преохлаждайте авокадото. Ако сте използвали предишния съвет, плодът трябва да узрее за 2-3 дни. Ако обаче сте купили по-голямо количество за запас, съхранявайте плодовете всеки в отделен пакет. Така срокът им на съхранение значително ще се увеличи.

Използвайте един екстрен начин. Ако няма как да чакате 2-3 дни и бързо искате да приготвите гуакамоле (ястие от мексиканската кухня, обикновено от пюре от авокадо с чушки, лимон и домати), можете да направите следното: поставете цялото неузряло авокадо в микровълновата печка за няколко минути. Все пак имайте предвид, че това не е най-добрият начин, защото авокадото не дозрява, а леко се запича и просто става по-меко. Ще успеете да приготвите ястието, но вкусът му определено няма да е същият.

Как да нарежем авокадото
Разделете авокадото на 2 части. Поставете го върху кухненската дъска, почнете да го режете от едната страна, докато стигнете до костилката. След това завъртайте плода така, че да го разрежете на две.

Измъкнете костилката. За удобство използвайте ножа като лост – поставете го в цепнатината и повдигнете горната част на разрязаното авокадо. Тя ще се отдели от костилката и ще можете да я отстраните. След това лесно можете да отделите костилката изцяло.

Нарежете авокадото. Внимателно направете няколко вертикални или хоризонтални разреза на вътрешността, така че ножът да достига до кората, но да не я пробива. Всичко зависи от това, какви парчета искате да получите – кубчета, резенчета или малки ивички.

Извадете вътрешността. Вземете лъжица, която е леко заострена към върха и отделете внимателно съдържанието на плода от кората. Ако плодът е достатъчно узрял, няма да имате никакви проблеми да извадите вътрешността по този начин. Старайте се лъжицата да минава достатъчно близо до кората, за да не изхвърлите половината плод с нея.

Запазете излишъка. Ако ви трябва само половината авокадо (направо сте герой, ако можете да спрете и да не го изядете веднага цялото!), не изваждайте костилката от втората половинка и леко напръскайте плода със сок от лимон. Това няма да му позволи да се окисли и да потъмнее). Опаковайте плода в тънко пластмасово домакинско фолио (важно е то плътно да покрие парчето, за да не прониква въздух) и го приберете в хладилника. Авокадото ще остане свежо и сочно още 2-3 дни.

Поднесете нарязаното авокадо като част от салата, пастет за сандвичи, във вид на смути или като гуакамоле – изборът и удоволствието са изцяло ваши!
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.