Anna.bg
Домашни любимци
19 април 2015

На какъв език ни говорят котките

3 629
0
На какъв език ни говорят коткитеМяукането може да означава много неща. Мъркайки, издавайки писъци и даже като мигат, котките съобщават нещо на своя стопанин. Все повече са хората, които имат домашни любимци и искат да по-добре да разбират своите пухести „деца”. Затова експертите се заеха да разказват как да подобрим отношенията си с котката.

Котките са много независими и лесно можем да ги разберем неправилно, отбелязва д-р Гари Вайцман, президент на Хуманитарното общество и обществото за защита на животните в Сан Диего, автор на новата книга „Как да говорим с котката?”

Вайцман отбелязва, че хитрите писани могат да мяукат по 16 различни начина и обикновено го правят само в присъствието на хора. Мяукайки, котката може да каже: „нахрани ме”, „погали ме” или „пусни ме да се разходя”. Любопитното е, че те не обменят подобни сигнали със себеподобните си. Това се случва, защото котките са се научили с мяукане да получават това, което искат от човека, обяснява професорът от Колежа по ветеринарна медицина при Тексаския международен университет д-р Бони Бийвър.

През 2003 г. тя написа учебник „Поведението на котките”. Какво имат наум котките, когато драскат или съскат, е съвсем ясно, но тези животни могат да се изразяват и с помощта на очите и опашката си. Бавното мигане на котешки език означава същото, както и приятелското подмигване”, твърди Вайцман.
„Мигането е един вид котешка целувка”, добавя той. Настръхналата, вдигната нагоре опашка е равна на човешко ръкостискане, пояснява експертът.
Котката се оживява при идването си към вас, за да покаже, че се радва да ви види. Даже движенията на ушите и мустаците изразяват настроения, които са достойни за вниманието ми.

Ако ушите на котката са присвити към главата, не се приближавайте. Това означава, че е в паника или се готви за бой. Когато писаната е щастлива, спокойна и дружелюбна, мустаците й стоят естествено. Мустаците на котките са два пъти по-дебели, а коренът им е три пъти по-дълбок от човешките косми. Мустаците направляват котката, помагат й да ловува и изразяват емоциите й.

Често хората избират домашния си любимец по цвета и породата. В Резервата за щастливи котки в Медфорд (Ню Йорк, САЩ) потенциалният стопанин може да помоли за „бяло пухено коте”, разказва Мелиса Кокс, директор по комуникациите и развитието на резервата. Тя съветва хората да не се водят само по външния вид. За да разберете доколко си допадате с животното, трябва да прекарате известно време с него и да го опознаете, всъщност – да се опознаете взаимно. В Германия пък съществува правило – ако цялото семейство има ангажименти и през деня къщата опустява, на стопаните се разрешава да вземат най-малко две котки, за да не тъгуват, ако са сами.

Както е известно, котките живеят под един покрив с човека много отдавна. Независимо от това, тези животни са запазили навиците и механизмите си за приспособяване към средата от дивите си прародители.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.