Anna.bg
Здравословна храна
14 април 2015

Сокът от червено цвекло подпомага организма и лекува

3 588
0
Сокът от червено цвекло подпомага организма и лекуваЧервеното цвекло се е използвало още в дълбока древност като медицинско средство за смъкване на висока температура или за подобряване на храносмилането особено когато човек е имал затруднения с приема на твърди храни.
Хората са познавали и свойствата му да пречиства кръвта, да подобрява и укрепва дейността на сърцето, да служи за естественото балансиране на теглото.

Подпомага функциите на много органи
Прясно изцеден сок от червено цвекло стимулира функциите на черния дроб, бъбреците и червата, нормализира нивата на кръвното налягане, помага за изхвърлянето на токсини и тежки метали от тялото. Препоръчва се при анемия, атеросклероза, запек. Смята се са средство, което предпазва от онкологични заболявания и разширени вени.

Установено е, че червеното цвекло оказва благоприятно въздействие на кръвоносната система и се явява като стимулатор за производството на червени кръвни клетки. Освен това има пречистващо действие за вътрешните органи.

Странични ефекти
Когато консумираме сок от червено цвекло, трябва да сме информирани и за някои странични ефекти, сред които най-типични са виене на свят и повдигане. Ако ще се използва за лечение, препоръчва се да се смеси със сок от моркови, а после постепенно да се намали количеството му.

Препоръчителната доза е не повече от две чаени чаши дневно, за оптимална се взема една чаша и половина. Сокът не се препоръчва за хора, страдащи от камъни в бъбреците.

Подобрява паметта
Според диетолозите най-ценното свойство на сока от червено цвекло е съдържанието на натрий и калций, което е 10 към 1. Какъв е положителният ефект за организма? Стимулира се извеждането на калция, който е в органичните съединения, и се наслагва по стените на кръвоносните съдове. В сока има толкова калций, че той е напълно достатъчен за организма, а останалите химични елементи са необходими за пълноценната работа на черния дроб и бъбреците.

Сокът подпомага борбата с анемията, а ако е и смес - червено цвекло с моркови - стимулира още по-добре обновяването на кръвните клетки.

Той подобрява паметта, укрепва нервната система, използва се при лечение на постоянно или често повтарящо се безсъние или състояния на нервно или тревожно напрежение.

Препоръки
Най-често се смята, че пресните сокове трябва да се консумират непосредствено след приготвянето им. Има една малка подробност за сока от червено цвекло. Препоръчва се той да престои няколко часа в хладилника, след което да се обере внимателно образувалата се на повърхността пяна.

За приготвянето на сока се използва както кореноплодната му част, така и пресните листа. Съотношението при смесен сок с моркови е 1 към 4 за червеното цвекло.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.