Anna.bg
След 50-те
13 април 2015

Съвременната баба е атрактивна жена, която цени времето си

28 931
0
Съвременната баба е атрактивна жена, която цени времето сиПредставата за днешната баба няма нищо общо с налагания от десетилетия образ на старицата, която с всеотдайност се хвърля да помага на дъщерята или снахата.
Снимките на чакащата стара жена, седнала на малка пейчица пред полурухнала селска къщица, са по-скоро ехо на носталгия или романтика, но не и проекция на истината. Това са пра- или прабабите, но не и съвременните модерни и стилни баби на децата, родени през XXI век.

Тя е атрактивна жена в активна възраст
Съвременната баба е на около 45 – 55 години, тя е част от поколението на жените, родени през 60-те години на миналия век. Образованието й варира от гимназиално до висше. Вярно е, че повечето от новите баби се омъжиха твърде млади, но успяха да съчетаят без проблем студентската скамейка и сменянето на пелени.

Жената баба е изкачила стъпалата на кариерата си, чете книги и списания, общува в социалните мрежи и физиологично е все още силна. Има активен живот и лични интереси. Все още не е влязла даже в климакса. Знае чужди езици, начетена е и отделя много време да поддържа тялото си в перфектна форма. Облеклото й не се различава почти с нищо от това на младите жени. Тази жена не натрапва мнение, изслушва и съветва, само ако я помолят за това.

Храни се здравословно и почива активно
Съвременната баба не прилича на предшественичката си, която умееше да плете, бродира и да пълни мазата с хиляди консерви.
Програмата й е планирана и запълнена докрай – работа, фитнес, делови срещи, кафе с приятелки, театър и концерт, диско или вечер в ресторант с добри приятели.
Обича да пътува извън страната, да релаксира през уикенда и да полага грижи за външността си. Храни се здравословно и се опира не само на традиционните знания у нас, а се интересува и от научни изследвания и препоръки на известни диетолози. Брои и измерва калории не само в чинията си, но и в крачки, наклонени местности, време за секс, пране, каране на колело.

Нов начин на живот и право на лично пространство
И отново трябва да се опитаме да разберем времето, в което съвременната баба израсна и се разви като личност.
А то беше белязано само и единствено от стремежа към свобода. Именно тя, родената през 50-те или 60-те, направи големия бум от разводи в края на века. Освободена от старите догми и норми, с професия и различен поглед за ролята си на съвременна жена, днешната баба си извоюва правото на лично пространство.
Преодоля голямата криза на прехода и се нагоди към новото.

Разликите са огромни
Може би повечето си спомнят вечерите, когато нашите баби седяха кротко пред телевизора или до печката и плетяха новия пуловер от вълна, специално обработена и изпредена на село. Или все поглеждаше към спестовната книжка да види как вървят лихвите по влога на внука, направен преди години за сватбата или за колата.
Съвременната жена, която наричаме с името баба, избира същия този пуловер от марков магазин, общува с внуците си по скайп, знае как се пишат статуси и как се лайква във фейса, изпраща съобщения и приема снимки по смартфона. Тя не точи с часове кори за баница, а купува все по-често полуфабрикати, собственичка е на "ферми" в социалните мрежи, пуска музика по джиесема си, за да попее и потанцува с децата.
И не събира в албуми снимки, има папки и архив в компютъра си.

Тя помага, но контролира и пази времето си
Такава си е нашата съвременна баба - обута в джинси и сложила спортна блузка или с пола малко над коляното и красиво младежко якенце.
Но тя е не по-малко всеотдайна от своята собствена баба. Ще намери време и за внуците, и да помогне на младите, та дори и да забърка вкусен сладкиш с рецепта от интернет.
Ще устрои пижамено парти за внучката, ще пусне караоке за внука и ще се вживява в музиката. Досущ като нашите баби, дето ни разрешаваха много неща и играеха с нас.

Разликата е в едно – съвременната баба иска сама да разполага с времето си, трудно може да промени предварителните си планове и да жертва време, което е отредила за собственото си развитие.
Защото тя не е бавачка, смачкана и убита от живота женица, готова на пълна саможертва. Тя е съвременната баба, която иска да живее живота си свободно и независимо.
В него има място за всички, но и за самата нея.
Автор: Ана Дечева
Снимка: БГНЕС
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.