Anna.bg
След 50-те
11 април 2015

Как да запазим любовта до дълбока старост

2 806
0
Как да запазим  любовта до дълбока старостНавярно всеки от нас е виждал в парка двойка на преклонна възраст, а треперещите им ръце са се вплели една в друга.
Вървят бавно, достолепно, гледат се с обич и нещо тихичко си говорят. Все едно, че са момче и момиче, току-що влюбени, току-що докоснали се, току-що целунали се.
И се питаме, и се чудим как е възможно той да я нарича „моето момиче“, а тя тихичко да му отвръща „моето момче“.

Каква е тайната на тяхната любов? Кой на кого е сторил магия, за да продължават да дишат само и единствено чрез тази толкова дълга любов?

Можем да обичаме цял живот само един човек
Има твърдение, според което любовното чувство продължава максимум около три-четири години. Тази стара теория е напълно опровергана от изследване, проведено от учени в университета в Санта Барбара.
Установено е, че любовта е резултат от получените в мозъка силни химически вещества. Психолозите и медиците са открили, че те се произвеждат постоянно, принуждавайки сърцето ни да бие силно, а възторгът от любовта ни да не умира.

Направен е експеримент с двойки, които са било заедно дълго, като им предложили да разгледат снимки на любимия човек, роднини и приятели. Учените проверили два важни параметъра - нивото на мозъчната и на хормоналната активност. Паралелната експериментална група били млади хора в период на дива влюбеност.

Резултатите са шокиращи – възрастните хора имали същата реакция както и младите. Единствената разлика в хормоналния резултат била тази, че хората с дълга връзка не проявили чувство на тревожност и натрапчиви мисли, тоест не се страхували от провал в секса или изневяра.

Участниците в експеримента разказали, че са запазили любовта си не само благодарение на секса, а и на общи мечти, стремежи и уважение.

Равнопоставеност и уважение
Хората, които се радват на многогодишни топли чувства, са равни пред любовта. Тук не става дума за традиционната равнопоставеност или за изтърканата от употреба изкривена представа за еманципация. И даже не за това кое е мъжка или кое е женска работа.
Те са равни в любовта.
Никой от тях не е слагал на везни колко е дал и колко е получил. Никой от тях не е обвинявал другия, че е скъперник на чувства. Те са давали, раздавали са от себе си за другия, без да искат обратно също толкова или повече. А за това се иска уважение и грижа за другия то теб.

Осъзнаване на отговорността
Те, двамата старци, сигурно са строили и въздушни замъци. С часове са бъбрили за общи мечти и как да ги осъществят. Търсили са изход в сложни ситуации като родители, умували са как да осигурят пари за насъщния, как да помогнат на децата или да подкрепят приятелите си.
И не се съмнявайте - те са пробвали, те са вървели заедно и само напред към мечтата. Тя понякога е била много конкретна – да се поправи балконът, да се боядисат стаите, да се купи кола, безброй зрими мечти и проекти. С отговорност за обещаното и с мисъл да се пазят взаимно.

Излизане от рамката на всекидневието
Най-често двойки, които се радват на спокойна и продължителна връзка, са имали и общи интереси в свободното си време. Не че мъжът не е ходил на футболна среща или не е играл табла, или карти със стари приятели. А и жената е имала своите дамски партита, кафе с приятелки от детството, даже и пътувания. Разликата е, че те са имали и общи интереси, намерили са онова, което може да ги обедини и да създаде общи спомени.
Психолозите съветват често да разглеждаме стари снимки – красивите спомени, уловени в тях, ни дават топлина и не позволяват на любовта ни да потъне в забрава.

Шанел обича само един мъж
За тайната на голямата любов е хубаво да си спомним думите на Коко Шанел: „Старостта не може да ни предпази от любовта, но любовта ни защитава от старост.“ Можем да й вярваме.
Тя до последния ден от живота си обича единствено и само един мъж, който загива в автомобилна катастрофа. Но именно неговата любов я вдъхновява, с тази любов великата Шанел остарява.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.