Anna.bg
Любопитно
09 април 2015

България лидер сред страните, в които руснаците искат да живеят

2 328
0
България лидер сред страните, в които руснаците искат да живеятРуската търсачка Яндекс проведе любопитно изследване какво търсят хората в нейните неизброими ресурси. Например около 3 на сто от ключовите думи са за различни страни, но това представлява почти 175 милиона запитвания за месец. Освен въпросите за Русия често се търсят данни за Великобритания, Украйна, САЩ, Китай и Германия. Повечето страни (77 на сто), към които има проявен интерес, са европейски или азиатски.

Експертите на Яндекс обръщат внимание, че съдържанието на запитванията зависи от мястото, където живее потребителят. Жителите на Петербург например търсят информация за Финландия, Естония, Латвия, Литва и Норвегия. Тези от Новосибирск най-често се интересуват от Югоизточна Азия и намиращите се сравнително близо Монголия и Казахстан. Живеещите във Владивосток пък най-често питат за страни като Филипините, двете Кореи, Сингапур, Япония и Китай.

Водещи в списъка с най-много запитвания във връзка с туристически пътувания са Обединените арабски емирства, Шри Ланка, Виетнам, Доминиканската република и Тайланд. Всъщност повече от половината от запитванията за страните по света са свързани именно с пътешествия.
Единствената страна, за която се интересуват повече като възможност за живеене, отколкото за пътуване, е Канада.

И сега внимание – ето списъка на страните, където руснаците се замислят да се преместят завинаги. Първото място заема България, следвана от Кипър, Черна гора, Израел, Латвия и Канада.

Обратно, въпросите в Яндекс за страните Узбекистан, Таджикистан и Украйна са най-често свързани с възможност за имиграция в Русия.

Около 17% от запитванията за чужбина са свързани с културата на близки и далечни страни. Повече от една четвърт от тях са въпроси за киното,
особено за индийското и за турските сериали. Най-често потребителите се интересуват от френска или арменска музика, ако става дума за храна – водещи са грузинската, китайската или узбекската.

От въпросите за различните страни Яндекс автоматично избира три най-употребявани ключови думи. Ако питат за Афганистан например, тези думи са „война”, „филм” и „песен”. За България са „пипер”, „рецепта”, „салата”. За Аржентина – „танго”, „дог” и „първенство”; за Швеция – „стена”, „крона” и „порно”, а за Китай – „магазин”, „стока” и „доставка”. Между другото, като цяло Китай е лидер сред страните, в които потребителите на Яндекс търсят някакви стоки – от автомобили до бижутерия.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.