Anna.bg
Кариера
07 април 2015

Работата ни зависи от цветовете в офиса

1 877
0
Работата ни зависи от цветовете в офиса Увеличаването на работоспособността на човека и създаването на баланс за психичното състояние на работното му място в офиса, в голямата компания са сред най-важните приоритети на дизайнерите, занимаващи се с въпроса.

Нова индустрия

Целта на новата офисна индустрия е да направи опит да се използва влиянието на цветовете над работещите, защото така ще се увеличат продуктивността и добрите финансови резултати във фирмата.
Известно е, че всеки един от нас възприема цветовете, техните нюанси и съчетания по различен начин. По тази причина, когато се предлагат нови офисни решения, се вземат предвид социални и демографски фактори като възраст, пол, професионално направление, та дори и културни аспекти.

Жените са по-чувствителни към цветовете от мъжете
Очите ни имат едно прекрасно качество да различават 1,5 милиона цветове и оттенъци. Жените са много по-чувствителни от мъжете. Възрастта също е от значение - възприятията ни за цветовете започват да намаляват постепенно след 30-те години.

Независимо от различните подходи, цветовете имат общи характеристики, когато ни въздействат емоционално. Интериорните специалисти са наясно как се създава среда, която емоционално да въздейства на работата, на взаимоотношенията между колегите, та дори и на воденето на преговори и техния положителен резултат.

Сивият цвят е идеален за делова среща
Сивото стимулира правилното и бързо усвояване на информацията, то ни настройва дружелюбно към събеседника, създава атмосфера на доверие и взаимно разбиране.
Има достатъчно натрупан опит, който доказва, че успехът на деловата среща е гарантиран, ако партньорите водят преговори в обстановка с преобладаващ сив свят.

Зеленото намалява напрежението
Нервната система се влияе положително от зеления цвят. Той успокоява, премахва умората и раздразнението, понижава кръвното налягане.
Цветът се предпочита в помещенията, където работят хора от обществения сектор и имат многократни срещи през деня с клиенти.
Не трябва да се прекалява със зеленото, то ни прави мъничко мързеливи и убива вътрешната мотивация за кариера.

Жълтото стимулира интелекта
Сред най-препоръчваните тонове за офиса е жълтият цвят, но не и много яркото или наситеното жълто. Нещо галещо и меко, като слънце привечер, приглушено.
Жълтото стимулира мозъчната дейност и повишава ефективността на умствения труд. И отново не трябва да се прекалява – този цвят поражда завист, алчност и неудовлетворение от паричното месечно възнаграждение.
При правилното му и умерено използване се предпочита за помещения, предназначени за преговори. Казват, че създава предпоставка за търсене на компромиси.

Червеният цвят ни прави активни
Той наистина повишава бързо работоспособността ни и увеличава съдържанието на адреналин в кръвта. Затова се препоръчва за по-бавни и вяли хора.
От друга страна, червеното влияе негативно на подсъзнанието и може да доведе до раздразнение или дори до агресивност.

Виолетовото води до умора
В интериорните офисни решения трябва да бъдем внимателни доколко виолетовият цвят ще ни помогне или навреди. Той подобрява дейността на дробовете и дишането и работата на сърцето.
Паралелно с добрите си страни този цвят може да ни накара да се почувстваме уморени и немотивирани. Започне ли да ни влече към виолетовото, време е за почивка, организмът ни е преуморен.

Да подберем комбинациите
Обикновено се използва комбинация от помещения, които са боядисани в коренно различни цветове. Преходът от стая в жълто към помещение в синьо успокоява. Ако подът е с розова настилка, хората са предпазливи, по тъмен и кафяв под се върви с твърди и уверени стъпки.

Увеличаваме пространството
Използвайки умело цветовете, може да се постигне желана визия и да се излъжат очите. Жълтият цвят – самостоятелно или в комбинация със зеленото, създава чувство за лекота и простор.
Червеното и оранжевото стесняват офиса, водят до неприятно усещане, че въздухът не достига. Но същите тези цветове затоплят помещението като подлъгват тялото, че в боядисаната в червено стая температурата на въздуха е сякаш с 3 - 4 градуса по-висока от тази в оранжево.

Да изберем правилно цветовете на работното място е важно за нашите сътрудници и партньори.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.