Anna.bg
Секс
07 април 2015

Защо вече не сме близки като преди

1 747
0
Защо вече не сме близки като предиНещо не върви в леглото – с тази мисъл, спохождаща един от съпрузите, често започва пътечката към развода. Съществуват много причини сексът да изчезне в едно семейство – разликата в темперамента на мъжа и жената, умората, необсъдените обиди...

Но най-често стават така – уж двамата все още се разбират, а вече и не помислят за секс. Като в онази народна мъдрост – разделят ли се леглата, разделят се и сърцата…Психолозите имат обяснения защо става така и какви основни грешки допускат съпрузите.

Грешка № 1: не така!
Най-страшната грешка в секса е упрекът „Ти не направи както трябва”, „Аз те моля така, а ти пак по друг начин”, „Ти вечно… „. Даже ако нещо не ти е допаднало съвсем как се държи партньорът, не му го съобщавай, като го отблъскваш или като се обиждаш. Основното в интимните отношения е дружелюбната откровеност, доверието, а не манипулациите.

Грешка №2: съжали ме
„Угаси лампата, дебела съм, не искам да ме виждаш гола”, „Срамувам се от краката си”, „Зная, че гърдите ми са прекалено малки” – жената, която се жалва на мъжа си за своите недостатъци, подсъзнателно очаква партньорът да й съчувства, да я съжали и всячески да доказва, че тя греши. Но всъщност такава жена постига точно обратния ефект. Мъжете по природа са самци – ловци. За тях най-желана е ярката, търсена, уверена в себе си „самка”. Ако жената се държи като уморено, несъвършено същество, това намалява равнището на мъжката възбуда. При жените най-често е обратното – те се възбуждат, ако мъжът се опита да предизвика жалост. Когато успешният, търсен „самец” изведнъж смутено признае в леглото, че винаги се е притеснявал от красиви девойки или не е смеел да им предложи някакъв експеримент – нивото на женската влюбеност рязко се повишава.

Грешка № 3: хареса ли ти?
В леглото са недопустими и въпроси от сорта: „Е, как беше?”, „Хареса ли ти?” Ние подсъзнателно ги възприемаме като признак на това, че партньорът не е правил любов, а „работа”, и сега иска да се увери в резултата. А това охлажда страстите.

Грешка № 4: посочване на недостатъци
Леглото не е мястото, където трябва да се обсъждат недостатъци – нито своите, нито на партньора. Фрази от сорта: „Струва ми се, че си понапълняла” или „Нещо я караш без предисловия, май си уморен”, даже ако са казани на шега, удрят силно по самооценката на партньора. Леглото е място, където хората разкриват не само тялото, но и душата си, затова всяка забележка се възприема болезнено и из основа отсича желаниета да се „съблечеш” следващия път.

Грешка № 5: излишна натрапчивост
„Посрещни го в копринен пенюар, запали ароматни свещи…”, „Пусни романтична музика, намали осветлението и посипи леглото с листчета от рози…” – подобни съвети дават лъскавите списания на хората, които искат да подобрят сексуалния си живот. Понякога това върши работа – ако настроението на партньорите съвпада. Обаче твърде често при вида на свещите и розите на човек започва да му се струва, че искат прекалено много от него. И вместо да се отпусне, той започва да си мисли: „Ужас, ами ако не се представя добре?”

Грешка № 6: експериментите
Доста разпространена грешка сред двойките с по-дълъг стаж е да се опитат да „освежат” отношенията си, като се впускат във всевъзможни експерименти или търсят друга двойка за размяна. Първо, често тези експерименти завършват не много добре и вместо очакваното сближаване започват да внушават ревност и недоверие между партньорите. И второ, ако този път и двамата са получили своята доза адреналин, то след втория, третия, четвъртия опит може да им потрябва още по-мощен „допинг” – например, някакви условия, трети лица, игри… Не е изключено обикновеният съпружески секс да загуби всякакъв смисъл за тях.

Грешка № 7: навечеряй се добре
Тази грешка най-често допускат жените – нали много им се иска да нахранят своя самец, който току-що се е върнал у дома след работа. Имайте едно на ум: или вкусна вечеря (а ако наистина е много вкусна, човек е склонен да преяде), или ярък секс. Храната предизвиква прилив на кръв към стомаха. Съответно тя се „оттегля” от мозъка и половите органи. Резултатът е възможно най-банален – добре похапналият мъж иска да полегне пред телевизора и да подреме, а не да се прави на Казанова пред жена си.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.