Anna.bg
Семейно здраве
06 април 2015

Яжте спанак и зелена салата – преборват деменцията

1 248
0
Яжте спанак и зелена салата – преборват деменцията За ползата от спанака, зелената салата, пресните перца лук или чесън се знае отдавна. И независимо, че това е азбучна истина и на нея са ни учили още в детството, от време на време имаме нужда да ни се напомня.

Американски учени от Чикаго са направили обширно и задълбочено изследване в продължение на десет години. Те са сигнали до извода, че, ако включим в дневното количество храна само една порция зеленолистни зеленчуци, се намалява рискът от ранна или старческа деменция, съобщава агенция БГНЕС.

Предполага се, че този положителен ефект за паметта се дължи на високите нива на витамин К, лутеин, фолиева киселина и бета-каротин.

През дългия десетгодишен период е водена пълна документация на хранителния режим на 950 възрастни хора. Били направени различни оценки за състава на храната, за количеството на важни за човешкия организъм вещества и съставки.
Паралелно с това учените постоянно следели качеството на интелектуалните способности на участниците, както и на техните физически и психически състояния. Средната възраст на хората в научното изследване е доста висока – около 90 години. Проведени са общо 19 теста - освен да изпълняват редовно упражнения за физическа издръжливост те трябвало да отговарят и на въпроси каква храна и напитки консумират най-често.
Резултатите са категорични и сочат само едно – когнитивните умения на онези от участниците, които изяждали всекидневно спанак, зеле или други зелени зеленчуци били много по-добри от тези на останалите. Когнитивните функции са важни за паметта, способността за вземане на решения, речта и мисловните способности.

В американското изследване са взети под внимание и фактори като образователно ниво на възрастните хора, времето, което те отделят на спортни занимания, и дали има наследствена обремененост за деменция в семейството.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.