Anna.bg
Кариера
02 април 2015

Как да си извоюваме повишение на заплатата

2 090
0
Как да си извоюваме повишение на заплататаНа пръсти се броят ония, които, когато стане дума за заплата, са готови категорично да потвърдят, че месечното възнаграждение им е достатъчно. Повечето от хората - и това е нормално, смятат, че с работата си заслужават повече пари, но по една или друга причина вземат по-малко. Въпросът е: можем ли да направим нещо за себе си при това положение? Редно ли е да опитаме да си поискаме повече пари? И как да го сторим?

Не се страхувайте
Да говорим за доходите си, обикновено е трудно и една от причините е фактът, че при това ние неволно оценяваме себе си и се сравняваме с другите. А за човек със скромна заплата и неустойчива самооценка това може да бъде много болезнено. Или напротив: високият доход може да раздразни завистниците, а в общество, което е доста криминализирано, може и да навлече главоболия на човека. Ако все пак искате да получавате повече пари, трябва да преодолеете тази бариера и да се научите без страх и свободно да говорите за доходите си. При това с тези, които ги плащат.

Оценете се адекватно
Като начало се постарайте трезво да оцените „стойността“ си, проучвайки, например, съществуващото положение на пазара на труда. Ако специалисти с вашия опит и знания получават в други компании средно 15 на сто повече, можете да обосновете молбата си така: „От момента, в който започнах да получавам тази заплата, ситуацията на пазара се промени, затова бих искала моят доход да бъде приведен към средния в бранша.“ Естествено тук са нужни факти от ваша страна, затова се запасете с доказателства и цифри. Бъдете точни, съблюдавайте сроковете, поемайте сложни задачи. Колкото повече и по-добре изпълнявате ежедневната си работа, толкова по-логично ще изглеждат преговорите ви за повишение на заплатата.

Изберете правилно времето
Как да поискаме надбавка за заплатата си? Важно е да имаме предвид финансовото състояние на компанията. Има ли фирмата ресурс да удовлетвори желанието ви? Съществуват няколко коректни момента за договаряне на евентуално повишение. Най-добре е това да се прави в благоприятен за фирмата период. Друг вариант: постарайте се да разберете кога компанията утвърждава новия си бюджет. В противен случай ръководството ще има коз, че разчетите вече са направени. Специалистите препоръчват този въпрос да се обсъжда в края на седмицата и през втората половина на деня. Съвсем нежелателно е да се говори за повишение в деня за заплата.

Предразположете шефа към себе си
Бъдете доброжелателни, усмихвайте си, сядайте удобно, дръжте се открито, поддържайте зрителен контакт със събеседника си. Вашето настроение и външен вид трябва да облъчват събеседника ви с тезата: вие сте дошли не да изисквате, не да молите, а да обсъдите.

Обосновете молбата си
Ако вашата заплата е добра, но въпреки това искате повече, изразете готовност да поемете нови задачи. Увеличението на работната заплата е в съответствие с условията на бизнеса и отчитаните резултати. Кратко изложете колко усърдно и отговорно сте се трудили през това време, как това е повлияло върху работата на вашия отдел или на цялата компания. И най-главното: какви ваши идеи и проекти ще помогнат за оптимизацията на резултатите. В противен случай вашият разговор ще изглежда така: искам повече пари за същата работа. В края кажете каква конкретна заплата (сумата трябва да е адекватна на пазарната ситуация) искате да получите.

Поставете въпроса ребром
Ако смятате, че вашите доводи не са убедителни, поставете въпроса ребром: какво трябва да правя, за да получавам по-голяма заплата? Ако шефът обещае да помисли, уточнете кога може да продължите разговора.

Отказ
Възможно е и да не получите желаното. Причината за отказ твърде рядко е лична. Освен това началството уважава хората, които не се боят от решителни стъпки и са готови да рискуват. Не се отчайвайте. Възможно е в дадения момент възможностите на компанията наистина да са ограничени. Подгответе почвата за следващия ход: периодично напомняйте за себе си, за своите достижения и за това, че при определен финансов стимул може да направите още много. След половин година може отново да се върнете към разговора.

Как не трябва да правим
Главната и много разпространена грешка е да се отиде при шефа с изречението: „Искам да получавам по-голяма заплата, защото в момента изплащам кредита за колата (за ремонт, за ново жилище и т.н.)“. Това е най-верният път към безапелационен отказ. Друга грешка, също често допускана, е шантажът: „Или ми повишете заплатата, или ще напусна“. Не е уместно и сравнението с колегата: „Петров работи по-зле, а получава повече“. Не върви и намекът за конкурентна компания: „А в... получават повече за тази работа“. И естествено не поставяйте въпроса за повече пари, ако шефът ви е в лошо настроение.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.