Anna.bg
Любов
01 април 2015

Научно е доказано как любовта прави човека сляп

1 901
0
Научно е доказано как любовта прави човека сляпСъс сигурност много пъти сте чували твърдението, че „любовта е сляпа”. Двойки, които са преживели десетилетия заедно, потвърждават, че в първите дни на вдъхновяваща влюбеност наистина изобщо не са забелязвали недостатъците на партньора. Както се оказва, това въобще не са празни приказки. Даже учените казват, че любовта наистина прави човека „сляп”.

Главният мозък на човека условно е разделен на няколко области, като всяка от тях отговаря за различни дейности.
Има например област, която отговаря за съжденията. При нормални условия тази област на мозъка се активизира в момента, в който той се сблъска с непозната ситуация. Това му помага да си състави определена представа за случващото се, да го оцени – например, харесва ли му вкусът на сладоледа или не.

Учените установяват, че когато човек се влюби, тази област на мозъка не реагира на непознатите ситуации както е реагирала преди това, сякаш буквално „заспива”. Ето защо влюбеният е физически неспособен да оцени положението, да си формира правдиво и отговарящо на действителността съждение за другия човек.

Изследователите казват, че този хитър природен механизъм осигурява оцеляването на нашия вид, защото всъщност съвременният човек има доста високи изисквания към евентуалния партньор, а тъй като шансовете да срещнем идеалната половинка са доста малки, мозъкът сам снижава високите изисквания и подава погрешни съждения за обекта на нашата симпатия.

По този начин, когато сме влюбени, не забелязваме дори очевидни за околните недостатъци на нашия партньор. Пак с това явление е свързан и така нареченият „ефект на ореола” – когато влюбеният човек подсъзнателно откроява едно положително качество на своя партньор и на неговия фон престава да забелязва негативните му страни.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.